Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”När formerna för arbete förändras måste samhällets trygghetssystem också göra det.”

Vid en kris som drabbar stora delar av samhället är det tjänstefel att inte snabbt lappa och laga trasiga system för att säkra människors försörjning. Men när vi ser framåt måste vi våga tänka nytt. Det skriver Åsa Lindhagen, Karolina Skog och Märta Stenevi, Miljöpartiet.

Rekryteringsmässa i Båstad. Den nya tidens arbetsmarknad innebär att företag och arbetstillfällen försvinner och att nya kommer till. Det gör att människor under ett långt arbetsliv löpande måste få möjlighet att utbilda och omskola sig, skriver Åsa Lindhagen, Karolina Skog och Märta Stenevi, Miljöpartiet.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Arbetsmarknaden på 2020-talet är inte densamma som den arbetsmarknad de svenska trygghetssystemen, till exempel a-kassan, anpassades efter för många decennier sedan.
Arbetsmarknaden har inte bara förändrats. Den är i ständig förändring – och nu går det snabbare än någonsin. Många unga ser ett fast jobb som en svåråtkomlig lyx som är få förunnad. Och tankarna på att kunna stanna på samma arbetsplats i tiotals år ter sig allt mer orealistiska.
Det tog inte många veckor i våras innan coronapandemins ekonomiska effekter gjorde att tusentals arbetstillfällen försvann. Framförallt unga stod från en dag till en annan utan inkomst, och osäkra anställningar försatte många i en enorm osäkerhet. Medan arbetsmarknaden genomgått stora förändringar har trygghetssystem varit oförändrade. Det är hög tid att ändra på det.
• Inför en a-kassa för alla.
Under året har Miljöpartiet, i både regering och riksdag, arbetat mycket med åtgärder för att skapa ökad ekonomisk trygghet. Fler har fått tillgång till den trygghet som rätten till a-kassa innebär. Men trots stora insatser omfattar den fortfarande inte alla. Vid en kris som drabbar stora delar av samhället är det tjänstefel att inte snabbt lappa och laga trasiga system för att säkra människors försörjning. Men när vi ser framåt måste vi våga tänka nytt.
När formerna för arbete förändras måste samhällets trygghetssystem också göra det. Miljöpartiet vill se en a-kassa som omfattar alla - oavsett anställningsform, arbetade timmar eller om man gått med i a-kassan eller inte. Den som blir av med jobbet ska inte riskera att stå helt utan inkomst och tvingas söka sig till kommunernas försörjningsstöd. Ett första steg kan vara att fler av de tillfälliga förändringar, som gjordes i våras och som sänkt trösklarna till a-kassan, permanentas så att fler kan få en inkomstbaserad ersättning.
• Minska visstidsanställningar.
Coronapandemin har riktat ljuset mot samhällets revor. När smittan spred sig inom hemtjänsten och på äldreboenden pekade många på problemen med tillfälliga anställningar. Kvinnor som arbetar i vård och omsorg har levt med oron för att själva bli smittade samtidigt som de har gjort allt för att räcka till för så många som möjligt. Ring- och springsystemet som flera delar av omsorgen länge lidit av, sliter inte bara ut kvinnor i förtid – det har också visat sig vara farligt för de äldre som dagligen får besök av många olika personer från hemtjänsten.
En arbetsmarknad i förändring får aldrig bli en ursäkt för arbetsgivare att använda sig av osäkra anställningar. När visstidsanställningar staplas på varandra är det på bekostnad av människors trygghet och handlingsfrihet. Det offentliga både kan och måste gå före och göra upp med det utnyttjande av människor som många visstidsanställningar är. Kommuner och regioner ska inte orsaka att människor som utför livsviktiga arbetsuppgifter lever med en klump i magen för att de inte vet om de har jobb nästa månad eller ej. Riksdag och regering ett stort ansvar för att ge dem bättre villkor.
• Reglera gig-ekonomin
Tjänstesektorn växer och tar sig nya former. Med det följer arbetstillfällen som är tätt knutna till den efterfrågan som råkar råda. Jobben blir uppdragsbaserade och gig-ekonomin är för många företag den nya verklighet som de anpassar sina tjänster och anställningar efter.
Gig-ekonomin är en anställningsform där människor utnyttjas på ett sätt som inte är acceptabelt. I jakten på varje timmes jobb som går att få, lever många i ständig otrygghet, stress och oro för om ekonomin ska gå ihop. Här måste hårdare regleringar och krav till. Ingen arbetsgivare ska kunna gömma sig bakom en app.
Den nya tidens arbetsmarknad innebär att företag och arbetstillfällen försvinner och att nya kommer till. Det gör att människor under ett långt arbetsliv löpande måste få möjlighet att utbilda och omskola sig. Arbetsmarknaden är och kommer att vara i ständig förändring, och trygghetssystemen måste anpassas och utformas efter det.
Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister.
Karolina Skog (MP), ekonomiskpolitisk talesperson.
Märta Stenevi (MP), språkrörskandidat.
Gå till toppen