Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pernilla Ström: Ta hem IS-kvinnorna.

Bild: Maya Alleruzzo
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Finland meddelade strax före jul att man låtit hämta hem två kvinnor och sex barn tillhörande IS-familjer från al-Hol-lägret i Syrien. Hittills har Finland liksom Sverige främst fokuserat på att hämta hem föräldralösa barn. Nu ändras strategin.
Sverige har låtit förstå att de svenska barnen gärna välkomnas, men att vuxna får ansvara för sina egna handlingar, utan svenskt bistånd. Många vill nog också instinktivt ”kasta bort nyckeln”. Men barnen har inte valt - och de far illa.
Planerna att upprätta en internationell tribunal för att ställa IS-aktivisterna inför rätta har misslyckats. Pandemin har därefter satt stopp för försöken att lagföra i lokala domstolar inom det kurdiska självstyret. Där vill man inte skilja barnen från sina mödrar och ser med djup skepsis på att släppa iväg möjliga förövare till länder - som Sverige - som inte kommer att åtala dem för brott begångna i kalifatets namn.
Det är sant. Lagstiftningen har varit sorgligt eftersatt. Men med hjälp av flyktingsmugglare börjar nu ändå europeiska IS-kvinnor och barn ta sig ut ur lägren och återvända till sina hemländer. För en knapp månad sedan häktades en kvinna som återvänt med tre barn vid Lunds tingsrätt - då för grov egenmäktighet med barn.
Finlands särskilda sändebud Jussi Tanner intervjuades i tisdagens Ekot om riskerna. Vi har att välja hur och när de ska återkomma, menade han. Men det är naivt att tro att barnen bara skulle försvinna i lägren. Att inte ta hem fler nu kan vara en säkerhetsrisk.
Regeringen har hittills duckat när det gäller det femtiotal kvinnor med svenskt medborgarskap som tros sitta fast i lägren. För barnens skull behöver de hämtas hem. Här kommer barnen att omhändertas och omplaceras av socialtjänsten. Finland hämtar hem sina IS-kvinnor. Det bör Sverige också göra. Ansvaret för dem är vårt, ingen annans.
Gå till toppen