Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: NSR svarar – viktigt med långsiktig ekonomisk balans

Kommunens ansvar för renhållning anges i miljöbalken. I Höganäs kommun beslutade politikerna överlåta ansvaret för renhållningen till NSR AB med start 2020. Bolaget ägs av sex kommuner, bland annat Höganäs.
Även om NSR sköter renhållningen är varje kommun sin egen ekonomiska enhet. Beslut om taxan fattas i respektive kommunfullmäktige. Redan innan Höganäs lämnade över fanns ett årligt ekonomiskt underskott. 2019 gick renhållningen cirka minus 4 mkr. Underskottet balanserades mot ett tidigare överskott, och på så vis kunde villaägarna få regionens lägsta avfallstaxa.
Innan ansvaret lämnades över till NSR valde kommunen att sätta överskottet på 14 mkr i en fond för att kunna finansiera återställning av gamla miljöskulder. 2020 tog NSR över renhållningsansvaret och en ekonomi utan överskott att ta av. NSR tog även över kompetent personal med kunskap om bygden, som valde följa med för att fortsätta hämta kullabornas avfall.
Anledningen till att NSR föreslår en i vissa fall kraftig höjning av taxan, är att ekonomin låg på minus vid övertaget samt att en rad kostnader ökat, främst externa kostnader som inte kan påverkas. Nu pågår analys och diskussion kring förslaget innan beslut fattas av kommunfullmäktige.
Cecilia Holmblad, renhållningschef NSR AB
Gå till toppen