Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Sjukhuschefen orolig varje dag: ”Hur högt ska vi komma innan kurvan planar ut?”

Stabschef Håkan Kerrén på Helsingborgs lasarett har arbetat alla veckans dagar sedan slutet av oktober. Varje dag stämmer man av läget i regionen. Det finns inga tecken på att antalet covidsmittade är på väg nedåt – tvärt om. Den 2 januari nåddes en ny topp av iva-patienter i Skåne.

Text

Sju dagar i veckan har sjukhusets stabschef Håkan Kerrén arbetat sedan slutet av oktober. Regionen har dagliga avstämningar för att få en bild av läget på de olika sjukhusen.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Julen har varit en tung tid för regionens sjukvård. Sedan smittspridningen åter tog fart i början av november har fler och fler personer blivit så sjuka att de behöver intensivvård.

Den 14 december vårdades 27 covidpatienter på iva. Knappt tre veckor senare är antalet mer än dubbelt så stort. Den 2 januari intensivvårdades 60 personer för covid-19 i Region Skåne. Det är det högsta antalet sedan coronaviruset nådde Sverige.

Annons

Annons

Det innebär att covid-diagnosen idag är nära att ta hela regionens ordinarie kapacitet om 65 intensivvårdsplatser.

Trycket på sjukvården är mycket högt i hela Skåne. Helsingborgs lasarett har den besvärligaste situationen som påverkar hela sjukhuset, Kristianstad lasarett har hårdast tryck på intensivavdelningen och de stora sjukhusen i Malmö/Lund har en mycket hög belastning.

– Trycket är högt i Skåne och det fortsätter att öka. Efter julhelgen for det iväg direkt. Nu undrar vi vad som kommer hända efter nyårshelgen, säger Håkan Kerrén, stabschef på Helsingborgs lasarett.

Än så länge har inget sjukhus i länet behövt använda sig av det så kallade krislägesavtalet, som aktiverades den 29 december. Istället ställer personalen upp och tar extrapass. Krislägesavtalet innebär att vårdpersonalen på iva kan schemaläggas i täta arbetspass, ibland på tolv-tretton timmar under 48-timmarsveckor och över helger och nätter. Det är bra betalt, men oerhört slitigt, förklarar Håkan Kerrén, som hoppas att man ska slippa använda avtalet.

– Kan vi klara oss med övertid så ger det en bättre uthållighet. Det är redan otroligt tufft för våra medarbetare som sliter jättehårt. I stort sett alla behöver ta extrapass.

Just nu skickas skånska patienter både till Danmark och till andra län, men Håkan Kerrén vill inte uppge vilken typ av patienter det handlar om.

Annons

På lördagen utökades antalet internmedicinska platser i Ängelholm. I veckan som kommer ska lasarettet i Helsingborg ställa om för att kunna ta ännu fler covidpatienter. Ambulansverksamheten är mycket hårt ansatt i hela länet, med att flytta patienter från sjukhus till boenden.

Håkan Kerrén är bekymrad.

– Jag är orolig för detta sen en bra tid tillbaka. Hur högt ska vi komma innan kurvan planar ut?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan