Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yngre män sköt fyrverkerier mot poliser

Ett tiotal pojkar och män stökade med fyrverkeripjäser i centrala Åstorp på fredagskvällen. När polisen kom till platsen blev de beskjutna med fyrverkerier. Flera personer har avvisats och kontrollerats. Polisen är kvar för att kontrollera fortsatt stök i centrum.
– Vi är på plats för att se om vi kan få det här att lägga sig, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.

Polisen larmades till centrala Åstorp klockan 20.21.
Ett tiotal pojkar och män mellan 17 och 20 år hade skjutit och kastat fyrverkerier mot människor, fordon och byggnader på Torggatan.
När polisen kom dit började ungdomarna beskjuta polisbilen med fyrverkeripjäser. Förstärkning kallades till platsen och flera personer avvisades från platsen.
– Vi har kontrollerat ett antal och dessutom avvisat ett antal, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen.
Det är 18-årsgräns på att använda fyrverkerier, och flera av ungdomarna var omyndiga.
– En del av dem har i lagens mening rätt att handskas med fyrverkerier, men man har inte rätt att bruka dem så som de hade gjort. De som är avvisade är 17-20 år, säger Rickard Lundqvist.
Polisen har även kontrollerat ett antal män över 20. De har inte blivit avvisade från platsen.
Senare under kvällen kom fler samtal om stök i området. Polisen är på plats, och har inte blivit beskjutna mer.
– Vi är på plats för att se om vi kan få det här att lägga sig. Där finns en samling yngre män och pojkar som har fortsatt skjuta fyrverkerier enligt vittnen, säger Rickard Lundqvist.
Polisen har använt sig av polislagens trettonde kapitel, som ger dem rätt att avvisa, avlägsna och omhänderta personer som utgör en ”ordningsstörning. Ingen person är gripen.
Många undrar nog varför ni inte griper dem?
– Det är en svår fråga. Ett gripande är till för att utföra en utredningsåtgärd. Det är inget straff som polisen företar sig utan det gör man för att kunna utreda ett brott, då ska det finnas stöd i lagen, säger Rickard Lundqvist.
För att polisen ska ha rätt att gripa någon måste det finnas risk för att personen kan förstöra bevis eller undanhålla sig rättvisa. Rickard Lundqvist säger också att det inte går att ”klumpa ihop en grupp och gripa dem utan konkreta bevis”. Det måste var tydligt vem som ägnat sig åt brottslighet.
– Polisen sysslar inte med straff utan med brottsutredning. Det är därför vi inte kan gripa för att ge dem en konsekvens, säger han.
En anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet har upprättats. Det kan tillkomma fler brott om någon människa visar sig skadad eller om egendom skadats. Ingen person är misstänkt eller gripen i nuläget.
– De som är avvisade är det inte för att de har skjutit utan av risk för allvarlig ordningsstörning, säger Rickard Lundqvist.
Gå till toppen