Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Bekämpa fler brott på skånskt vis.

Fler poliser ger effekt. Bilden är från Hyacintgatan i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Fjolåret förmörkades inte bara av pandemin. En annan farsot, den grova brottsligheten, bredde ut sig i oroande takt.
Från den 1 januari till den 15 december rapporterades 349 skjutningar i landet. Det var det högsta antal som noterats sedan polisen 2016 började föra statistik över brottstypen. Till råga på eländet sköts en av årets sista dagar ytterligare tre personer i Stockholmsförorten Tensta. En av dem avled till följd av sina skador.
Och på nyårsafton sköts en man till döds i Rosengård i Malmö.
Därmed såg även antalet dödsskjutningar för helåret 2020 ut att nå rekordnivå. Och detsamma kan gälla det dödliga knivvåldet, enligt siffror som SVT har tagit del av.
Att det ofta rör sig om interna uppgörelser mellan tungt kriminella personer gör inte det grova våldet ett dugg mindre allvarligt. Skjutningar, sprängningar och knivdåd väcker oro i hela samhället och av statistiken att döma är det befogad rädsla som sprids. Antalet utomstående som skadats eller dödats av gängvåld har ökat kraftigt under de senaste åren och under perioden 2011–2020 handlar det om minst 46 personer.
Det enda hoppfulla när brottssiffrorna från förra året summeras är den grova kriminalitetens ojämna fördelning. Generellt hade skjutningarna till exempel minskat i landet – om det inte vore för uppgången i Stockholms län.
I Skåne är läget väsentligt annorlunda. Skjutningarna i polisregion Syd har minskat stadigt sedan 2017. Och av den årliga trygghetsmätningen att döma ökar den upplevda tryggheten i västra Skåne som helhet. Naturligtvis är det fortfarande oacceptabelt många som utsätts för brott, men trenden ger en fingervisning om vad som kan göras för att stoppa de tungt kriminellas framfart. Utvecklingen i den södra delen av landet vände inte av sig själv. Allt talar för god effekt av de massiva insatser som gjorts i Skånes största städer, däribland Operation rimfrost och Sluta skjut.
Utvecklingen i syd hör till det som ger hopp om att vända trenden även på andra håll, påpekade inrikesminister Mikael Damberg (S) i en TT-intervju härförleden.
"Eftersom det går att minska antalet skjutningar konsekvent år ut och år in i andra regioner så går det att göra i Stockholm också."
Inför 2021 uppmanar regeringen Polismyndigheten att öka sin närvaro i utsatta områden och därtill storsatsa på kamerabevakning. Kameror gör skillnad, åtminstone på marginalen. Men att brottsutvecklingen ser ut som den gör i Stockholmsområdet beror naturligtvis inte på att bevakningskamerorna är för få.
Nu gäller det att regeringen inte glömmer vad det är som har fungerat i polisregion Syd. Inga kameror kan ersätta rejäla polisresurser som möjliggör målmedvetna och uthålliga insatser mot tung kriminalitet. Det är sådana som gjorts i Skåne och nu måste till i fler delar av landet. Inte ens i coronatider går det att ens för ett ögonblick nedprioritera kampen mot grova brott.
Gå till toppen