Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Hellre en pudel än en gås.

Dan Eliasson för tanken till en gås.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Dan Eliasson, högste chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, struntade i de skärpta reseråden och for till Kanarieöarna över jul.
Hans Wallmark, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Moderaterna, struntade också i de skärpta råden och reste till Kanarieöarna över jul.
Ingen skillnad? Jo, faktiskt.
Men den avgörande skillnaden är inte att den ene är toppolitiker och den andre hög tjänsteman. Både Wallmark och Eliasson arbetar i vad som kan och bör kallas en förtroendebransch. Folk gör rätt som ställer höga krav på såväl politiker som chefstjänstemän.
Ändå kan somligt väcka hetare känslor än annat.
Hans Wallmark var snabbt ute och pudlade. Han inte bara hängde ut sig själv på sociala medier och medgav att han ”brustit i omdöme och därmed förtroende”. Han bad dessutom förbehållslöst om ursäkt.
Med Dan Eliasson förhåller det sig något annorlunda. Han förklarade sin resa med att han gjort uppoffringar, som att ställa in andra resor under pandemin, men att han betraktade denna familjeresa till Gran Canaria som ”nödvändig”. Som om inte många andra – exempelvis vårdpersonal – gjort uppoffringar och avstått från att besöka släktingar.
Det som överraskar är att toppfigurer i det offentliga livet tycks ta så lätt på att inte leva som de lär. Att inte ha större respekt för det ämbete de uppbär. Att så tydligt visa upp maktens arrogans.
I synnerhet Eliasson. Han har varit rikspolischef, han har lett både Försäkringskassan och Migrationsverket. Och han har varit i blåsväder förr. Ändå tycks kritiken – ja, vreden – bara rinna av honom. Som vatten från en gås.
När detta skrivs har varken Dan Eliasson eller Hans Wallmark tvingats lämna några uppdrag. Men det kan snabbt ändra sig. Och om svenskarna får välja föredrar de nog pudeln framför gåsen.
Gå till toppen