Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med så mycket Malmö i hjärtat.

När en liten flicka försvinner i parken växer förtvivlan.
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Tv-serien Jakten på en mördare (Svtplay) visar upp ett Skåne som få kan vara stolta över. Sjaskiga miljöer, slitna människor, en trött och uppgiven polisledning som bryr sig mer om statistik, budget och managementmodeller än att klara upp brott.
En bra serie som skildrar en vissen verklighet, helt enkelt. Och en svunnen tid, lyckligtvis.
Men snart (17/1) kommer Tunna blå linjen och den får ett Malmöhjärta att slå volter. Alla dessa genuina miljöer – med hav och graffiti – och alla dessa udda människor – avadådå – som gör staden till en vacker mosaik. Att älska. Faktiskt så räcker det nästan för tio avsnitt.
Det är så mycket Malmö att det nästan blir schablonartat; som det blir när en snutberättelse skriven för en annan plats planteras om och måste övertyga på riktigt. Allt finns med – utom möjligen vädret; solen skiner mer än det regnar på tvären.
Seriens fokus är en grupp poliser som inte är vare sig smartare eller starkare än andra människor, men som utbildats i att hantera människor och som leds av en person som bryr sig om sina medarbetare och Malmöborna. En polisserie som inte är en polisserie, utan drama där poliser och deras liv står i fokus. Också poliser har trasslig bakgrund, skiljer sig, oroar sig för ungarna, sjunger i kyrkokören och blir kära i arbetskamraten på sätet intill.
Brotten då? Alla sprängningar och skjutningar som präglat Malmövardagen de senaste åren? Knarket finns med, både missbrukarna och affärerna. Och de typiska projekten som ska lyfta unga och utsatta områden.
Men syftet med serien är så uppenbart inte kriminologiskt, det handlar inte om brottsligheten och dess orsaker utan om människorna som har att reda ut detta. Och ibland bara får nog.
Gå till toppen