Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Det här gäller för munskydd på tåg och buss – ta med eget

Skånetrafiken möter kritik för att inte utöka utdelningen av kostnadsfria munskydd. Men Skånetrafiken agerar på samma sätt som landets övriga 26 länstrafikbolag.

– Det är var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd. Den svenska modellen bygger på eget ansvar, säger Skånetrafikens presschef Theresia Swanholm.

"Vi delar inte gärna ut extra munskydd eftersom de inte är förslutna. Munskydd ska ju vara så sterila som möjligt och bör inte förvaras i handväskan eller jeansfickan", säger Theresia Swanholm, presschef på Skånetrafiken.

Bild: Lars Brundin

Annons

På torsdag klockan 07.00 träder nya rekommendationer i kraft i kollektivtrafiken. Enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade råd bör alla vuxna buss- och tågresenärer då använda munskydd. Den som är 16 år eller äldre rekommenderas att använda munskydd på buss, tåg och spårvagn i rusningstid.

Skånetrafiken agerar dels utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer, dels utifrån vad länstrafikbolagen enats kring genom Svensk kollektivtrafik, som under sina vingar samlar länstrafikbolag med både borgerligt och socialdemokratiskt styre.

Skånetrafikens kundcenter delar sedan i somras ut två munskydd till resenärer med giltig biljett. När nya krav på munskydd börjar gälla under torsdagen ger man bara bort ett munskydd i taget – på samma sätt som alla övriga svenska länstrafikbolag.

Annons

– Det är ohygieniskt med lösa munskydd i handväskan eller jeansfickan. De ska vara så sterila som möjligt. Dessutom ska Skånetrafiken inte agera så att folk avhåller sig från att köpa egna munskydd på apotek eller i matbutiker. Det är inte vår roll, säger Theresia Swanholm.

Annons

Alla länstrafikbolag resonerar så. Men Värmlandstrafik tänker skicka ut kundvärdar under premiärdagen för att dela ut munskydd. Varför gör inte Skånetrafiken så?

– Det har vi inte möjlighet att göra. Det är också en hygienfråga. Tidigare har våra kundcenter i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad erbjudit munskydd till kunder som velat känna sig tryggare. Nu är det erbjudandet mer en nödlösning för dem som saknar munskydd. Vi ska gå ut tydligt med utrop på tågen, pushar på appen och information på sociala medier att det är vars och ens eget ansvar att införskaffa munskydd.

Varför lägger Skånetrafiken inte ut munskydd på tåg och bussar?

– Munskyddet ska du ha på dig redan när du stiger ombord. Då är det så dags att dela ut dem. Dessutom är det en hygienfråga. Ett munskydd ska vara så sterilt som möjligt. Det är ingen bra idé att sticka ner handen i en korg och plocka munskydd.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör munskydd bäras i rusningstid, klockan 7-9 och 16-18. I Stockholm räknas rusningstid som klockan 6-9 och 15-18. Hur resonerar Skånetrafiken?

– Vi talar ofta om rusningstid utan att exakt definiera klockslagen. Det är olika för olika stråk och sträckor. På vissa sträckor börjar arbetspendlingen redan klockan 6 på morgonen. I tätorter är det rusningstid fram tills gymnasieskolorna börjar. Visst skulle vi kunna argumentera som de gör i Stockholm. Därför kan det vara jättebra att bära munskydd även halv sju på morgonen och halv sex på kvällen.

Annons

Annons

Vad bör den som stiger av tåget eller bussen tänka på?

– Enligt smittskyddsexperter bör munskyddet bäras tills du är på en plats där du kan slänga det på ett säkert sätt. Det är resenärens eget ansvar att slänga skyddet i en papperskorg – eller att ta det med hem och slänga det i hushållssoporna.

Finns det risk för bråk mellan resenärer som bär och inte bär munskydd?

– Vi brukar inte ha problem med att resenärer uppträder otrevligt mot varandra. Om någon tycker att någon står för nära får de säga till på ett vänligt sätt – och lösa problemet. Det gäller att visa hänsyn. Det har inte varit något problem hittills. Trots allt är det ganska tomt på de flesta bussar och tåg. Kollektivresorna i Skåne har minskat med mer än 50 procent.

Vad gäller för personalen? Ska även lokförare, tågvärdar och bussförare bära munskydd?

– Där ger Folkhälsomyndigheten inga råd. Dansk tågpersonal bär alltid munskydd. Vi för just nu en diskussion med våra entreprenörer om huruvida munskydd ska vara obligatoriskt eller frivilligt. Om någon vill använda munskydd är det fullt tillåtet.

Vad gäller för resenärer som åker över Öresund?

– I Danmark gäller andra regler. Den som är tolv år och äldre och reser över bron måste enligt dansk lag ha munskydd på sig i kollektivtrafiken och på alla stationer. Man måste också ha munskydd på sig vid ankomsten till Kastrup, när man rör sig i flygplatsterminalen och ombord på samtliga flygplan.

Annons

I Danmark riskerar resenärer som åker buss eller tåg utan munskydd att avvisas eller bötfällas. Munskyddslösa personer som vägrar gå av tåget riskerar 2 500 (danska) kronor i böter. Liknande regler gäller i matbutiker.

Skånsk stadsbuss i lågtrafik – resenärer med och utan munskydd.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan