Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stordalen-hotell i konkurs efter krisår

Coronakrisen har skördat sitt första offer i Petter Stordalens hotellimperium. Comfort Hotel i Stavanger går i konkurs, rapporterar nyhetstjänsten E24.

Petter Stordalen intervjuas under ett besök i Malmö.Bild: Peter Frennesson
– Vi har kämpat där ett tag och nu går det helt enkelt inte längre att försvara att driva hotellet längre, säger Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice till den norska nyhetstjänsten E24.
Det är första gången någonsin som ett av Petter Stordalens hotell går i konkurs, uppger E24.
Comfort Hotel Stavanger har 90 rum och har de senaste fem åren gjort en samlad förlust på omkring 12 miljoner norska kronor. 2019 landade resultatet på minus 5,3 miljoner.
Hotellet har hållit stängt sedan i mars i fjol. Enligt koncernchefen Togeir Silseth har hotellbranschen i Norge tappat 60-70 procent av omsättningen sedan coronapandemins utbrott.
E24 konstaterar dock att den norske hotellkungen redan före coronapandemin kämpade med lönsamheten i Stavanger-regionen. Enligt sajten har Petter Stordalen tappat 400 miljoner norska kronor på sina nio hotell i regionen.
Men fler hotell uppges inte riskera gå i konkurs.
– Absolut inte. Det här är ett engångstillfälle, säger Togeir Silseth till E24.
Konkursen innebär att 13-14 personer förlorar jobbet, Nordic Choice uppger dock att de ska försöka hjälpa dessa med nya jobb.
Petter Stordalen varnade i en debattartikel i Aftonbladet i november för att krisen var långt ifrån över och att ”det riktiga blodbadet” för besöksnäringen väntar 2021:
"Om ingenting sker så kommer 2021 vara året med massdöd bland företagen och massarbetslöshet bland unga. Skulder ska betalas med pengar som inte finns”, skrev Petter Stordalen och konstaterade att alla restriktioner måste komma med ”ett statligt plåster som stoppar den akuta blödningen."
Även i Skåne har Stordalens hotell drabbats hårt av krisen och bland annat tvingades nyöppnade Quality The Mill i Malmö stänga i april, efter att coronakrisen slagit till mot besöksnäringen (se länk). Planen är dock att det ska öppna igen när hotellbokningarna återkommer efter pandemin.
– Vi kommer att öppna upp igen, inget snack om saken, sade hotellchefen Burim Sumiq i samband med stängningen.
Före krisen var Petter Stordalens plan en kraftigt ökad närvaro i Öresundsregionen genom att mångmiljardinvestera i flera nya hotell.
– Öresundsregionen är en av de mest dynamiska regionerna och har Öresundsbron, en av de mest lyckade infrastrukturinvesteringarna någonsin. Det är här Turning Torso byggdes. Därför är det den region vi investerar mest i just nu. Vi kan dubbla närvaron i Öresundsregionen, men det tar nog mer än tio år och mycket av det blir i Köpenhamn, förklarade han i en intervju i samband med nyöppningen av Quality The Mill.
Gå till toppen