Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Barn ska inte vara bankomater för bidragsfusk.

Antalet barn i familjedaghem har ökat kraftigt under senare år. Kontrollen av dem har varit otillräcklig.Bild: NTB
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
I en granskning i Sydsvenskan avslöjas hur företag inom barnomsorgen i Malmö har lyft mångmiljonbelopp utan att ha lämnat korrekta uppgifter. Företagen har drivit barnomsorg i hemmet hos så kallade dagbarnvårdare - detta som tidigare kallades dagmammor. Ett 30-tal barn ska ha varit inskrivna vid det ena företaget, ett 20-tal vid det andra.
Kontroller som förskoleförvaltningen utfört har avslöjat omfattande brister. Vid platsbesök som förvaltningen gjorde fanns bara fem barn av 27 inskrivna på plats. Vid en annan kontroll fanns bara åtta barn av 20 inskrivna. Företagen har underlåtit att rapportera ändringar vilket bland annat har medfört att de har fortsatt att kvittera ut skattefinansierad ersättning för barn som inte ens längre befinner sig i landet. När utredarna frågat efter närvarojournaler har ett svar blivit att de saknas eftersom ”bolagets hårddisk har sprängts”. Det är en modernare variant av bokföringen som glömdes i en påse på bussen.
Kontrollerna har vidare röjt allvarliga missförhållanden. Små barn har lämnats ensamma i lägenheter utan vuxen tillsyn. Personal har saknat elementär kompetens. Lägenheterna har varit små och smutsiga. Barn har inte fått vistas ute. Språkkunskaperna hos personalen har emellanåt varit så dålig att barnen har fått fungera som tolkar - trots att kravet på familjedaghemmen är att svenska ska vara huvudspråket.
Totalt har de två företagen tagit emot 25 miljoner kronor i offentliga bidrag för en barnomsorg som antingen har varit grovt bristfällig eller inte har utförts alls.
Det är ett djupt svek mot barn i utsatta områden som kanske mer än några andra behöver tillgång till en god och utvecklande barnomsorg.
Förskolenämnden har sent omsider stoppat bidragsflödet. Polisanmälan har lämnats in. Ett av företagen har medgett brister men motsatt sig anklagelser om brott. Förundersökningen har i åtminstone ett fall blivit nedlagd.
Så här långt skulle det kunna vara bara ännu en beklämmande berättelse om fusk i välfärdssektorn; om hur cyniska aktörer med berått mod utnyttjar våra gemensamma system för egen vinning; hur de samvetslöst skor sig på aningslösa brukare och en tillitsfull omgivning.
Men det handlar också uppenbarligen om en flathet i förvaltningen där misstankar inte följs upp och kontrollerna är alltför fåtaliga och om en låt-gå-mentalitet inom politiken där uppenbart fusk inte får konsekvenser. Platsbesök genomförs till exempel så sällan som vart tredje eller vart fjärde år.
”Det är huvudmannen som har det yttersta ansvaret att rapportera in rätt uppgifter till oss”, heter det från förvaltningen. Jo, så är det. Men redan 2016 ska utredare ha slagit larm om ”brister av exceptionellt allvarligt slag” inom ett av bolagen. Ändå kunde företaget fortsätta att lyfta miljon efter miljon av skattebetalarnas pengar.
Det är svårt att undvika misstanken att politikerna i förskolenämnden har sett genom fingrarna för att slippa ordna fram förskoleplatser med utbildad personal. På fyra år fram till 2019 ökade antalet barn i familjedaghem från 80 till 235.
När politikerna väl agerar, lämnar polisen ofta anmälan utan avseende. Visst kan det tyckas vara klokare att prioritera gängbrott framför välfärdsbrott. Men barnen i dagens utsatta miljöer är morgondagens rekryteringsunderlag för gängkriminella. En god förskola kan hjälpa barn vidare in i det samhälle till vilket deras familjer kanske bara har en svag anknytning. Rapport efter rapport om hur ungdomsbrottsligheten ska kunna stävjas pekar på behovet av tidiga insatser - och då inte minst i förskolan.
Förvaltningarna måste skärpa kontrollerna, politikerna agera tidigare och rättsväsendet sluta bagatellisera brott inom välfärdssektorn.
Barn ska inte vara bankomater för bidragsfifflare.
Gå till toppen