Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besked om distansundervisning för Helsingborgs högstadier dröjer

Helsingborgs stad har ännu inte bestämt sig för om man ska följa smittskydd Skånes råd att hålla distansundervisning för högstadiet.
– Terminen börjar inte förrän den 13 så vi har lite tid att se över situationen, säger barn och utbildningsnämndens ordförande Maria Winberg Nordström (L).

Flera skånska kommuner meddelade på torsdagen att de tänker följa Region Skånes rekommendation om distansundervisning för högstadiet.
Om det blir så i Helsingborg återstår att se. Frågan var uppe för diskussion i barn- och utbildningsförvaltningens ledning under torsdagen, efter att regeringen meddelat att det kommer att bli möjligt att införa distansundervisning för högstadiet från och med måndag.
– Vi har landat i att vi måste göra en grundlig analys av situationen, det är det viktigaste. Därefter ser vi vad som passar just för de kommunala grundskolorna i Helsingborg. Det är viktigt att ha hög precision i det vi gör för att balansera barnens rätt att gå till skolan med att minska smittspridning, säger Maria Winberg Nordström.
På många håll i landet börjar vårterminen på måndag, men inte i Helsingborg. Här är det skolstart för högstadiet på onsdag.
– Vi kommer att ge besked på måndag hur det blir. Vad vi än landar i för beslut kommer det att fungera utomordentligt, det gjorde det före jul när det blev distansundervisning med kort varsel, säger Maria Winberg Nordström.
Under torsdagen fattade Lunds kommun ett formellt beslut om fjärr- eller distansundervisning för högstadieskolorna. Landskrona, Malmö, Åstorp, Trelleborg och flera andra skånska kommuner meddelade att de planerade att göra samma sak.
Under fredagen ska den svenska regeringen fatta besluta om en förordningsändring som från och med måndag den 11 januari gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.
Gymnasieeleverna får som tidigare meddelats starta vårterminen med att plugga hemma från och med måndag.
Läs också Fortsatt distansundervisning på gymnasiet efter nyår
Gå till toppen