Annons

Annons

Coronapandemin

Flera skånska kommuner inför fjärrundervisning på högstadiet

Flera skånska kommuner börjar den nya terminen med fjärrundervisning på högstadiet. Detta efter att Smittskydd Skåne gått ut och efterlyst det, och regeringen gett grönt ljus.

Trelleborg är en av kommunerna som under torsdagen beslutade att fjärrundervisning blir regeln för högstadiet de första två veckorna av terminen.

– Sedan kan rektor och elevhälsoteam göra undantag och besluta om undervisning på skolan för de elever som inte mår bra eller inte klarar av att ha undervisning via distans, säger Sofia Henderup Larsson, verksamhetschef för grundskola i Trelleborgs kommun.

Som exempel tar hon om eleven bor trångt, inte har fungerande internet, eller har särskilda behov.

Orsaken till smittskydd Skånes ställningstagande och de nya reglerna är en kraftigt ökad smittspridning före jul. Men när jullovet kom och eleverna inte träffades så mycket, så syntes det att smittspridningen dämpades.

För Malmös kommunala grundskolor kommer det formella beslutet att tas under fredagen. Det gäller från terminsstarten på måndag och i första hand i två veckor.

Annons

På högstadiet i Malmös kommunala grundskolor går totalt 8 600 elever. De allra flesta kommer att inleda vårterminen hemifrån på måndag. Undantag kommer att göras för mindre elevgrupper, exempelvis i särskola och eventuellt för mindre grupper av nyanlända elever.

Annons

– Det här är inte ett önskescenario för oss, men vi är nära en brytpunkt där sjukvården inte längre orkar, säger Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist.

Han beskriver Malmös grundskolor som väl förberedda. Exempelvis har alla grundskoleelever en bärbar dator.

– Vi ska gå ut massivt med information till vårdnadshavare. På svenska kommer det redan under fredagen. På andra språk i nästa vecka, säger Anders Malmquist.

Även smittskyddet i Västra Götalandsregionen vill att högstadieelever studerar på distans. Rekommendationen gäller till och med den 24 januari.

– Det vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Det är huvudmannen - kommunen eller friskoleägaren - som tar beslut om hur det blir.

Imorgon fredag kommer regeringen att besluta om möjligheter att bedriva fjärrundervisning också på högstadiet vid grundskolan, på samma sätt som det har varit på gymnasiet. Det betyder att även om skolan är öppen så kan vissa elever eller klasser fjärrundervisas. De nya reglerna träder i kraft på måndag den 11 januari.

Annons

Det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på torsdagseftermiddagen.

– Det är en möjlighet, inte en skyldighet. Beslutet är huvudmannens, betonade hon.

Både Anna Ekström, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson betonade att fjärrundervisning är en sista åtgärd, när inget annat hjälper.

Annons

– Jag har alltid haft inställningen att skolorna ska vara öppna i så stor utsträckning som möjligt, sade Anna Ekström.

Var tredje kommun hade distansundervisning på grundskolan i viss mån redan förra året, visar en enkät från Ekot. Det kan handla om en viss skola som har stängt, eller vissa klasser som har fått distansundervisning. Orsaken kan vara många sjuka i personalen eller speciella omständigheter för en viss elev. En del kommuner, bland annat Stockholm och Helsingborg, valde att gå över till distansundervisning för högstadiet strax före jul.

Blekinge och Kalmar län har också beslutat att högstadiet ska ha distansundervisning under vårterminens första två veckor, efter rekommendation från regionernas smittskyddsläkare.

Annons

Fakta

Så gör kommunerna

Här inleds terminen med distans- och fjärrundervisning för högstadiet:

Landskrona, Åstorp, Kippan, Hörby, Malmö, Lund, Burlöv, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Trelleborg.

Flera kommuner inväntar regeringens förordning innan ett beslut tas, under fredagen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy