Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Så tycker skåningarna om munskydd i kollektivtrafiken

Alla som reser under rusningstrafik rekommenderas från och med nu att ha munskydd på sig. Enligt de första rapporterna på morgonen tycks de flesta hörsamma rekommendationerna.

Det var glest med resenärer på bussar och tåg på torsdagsmorgonen men många av dem hade munskydd.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Vid klockan 07.10 är det flera resenärer som i rulltrappan ner mot Triangeln, tar på sig munskydd. Många av de resenärerna som lämnar plattformen tar istället av sig munskydd som de stoppar ner i fickorna.

Pågatåget som lämnar Malmö klockan 07.16 och kör mot Helsingborg via Eslöv och Teckomatorp är ett av få tåg som går norröver denna morgon. På det är det mellan Triangeln och Lund 63 av de totalt 85 personer ombord som har munskydd. Det innebär att 75 procent av resenärerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Bland bussresenärerna i Malmö var det lite si och så med munskydd på torsdagen.

Det var inte mycket till morgonrusning. Så gott som samtliga bussar var ödsliga med bara några få passagerare, men inte ens hälften av resenärerna bar munskydd.

Annons

En snabb granskning visade att munskydden var lika sällsynta bland dem som åkte in mot stan med linje 3 och 4 från Limhamn som bland dem som åkte mot Centrum från Lindängen och Rosengård.

Annons

Salin Ottosson hoppade på bussen vid Folkets park utan att ha något munskydd i beredskap.

– Oj, förlåt, sade han. Jag har glömt det idag. Det ska inte upprepas.

Mirsava Osmisovic var förberedd på munskyddsrekommendationen.

Bild: Hussein El-alawi

Mirsava Osmisovic åkte med linje 35 mot Södervärn och tog i god tid på sig sitt munskydd.

– Jag har använt munskydd länge. Jag lyssnar på statsministern och hans råd. Jag vill skydda mig själv och andra, sade hon.

"Jag bär munskyddet för både min egen skull och för andra", sade Anton Slekovec.

Bild: Hussein El-alawi

Anton Slekovec bar ett svart tygmunskydd:

– Jag är van vid att bära munskydd. Jag jobbar i Danmark. Jag bär munskyddet för både min egen skull och för andra.

På Pågatåget från Ängelholm 07.15, som kör söderut till Helsingborg, har majoriteten av de på- och avstigande munskydd. 31 av ungefär 40 resenärer bär munskydd i olika varianter. En av dem är Kristina Bengtsson som är på väg till jobbet i Helsingborg.

– Min personliga åsikt är nog att vi skulle haft det tidigare. Det kan ju inte skada. Åker man utomlands så har nästan alla munskydd. Alla andra kan ju inte ha fel och Sverige rätt, säger hon.

Kristina Bengtsson har burit munskydd i kollektivtrafiken sedan ett tag tillbaka: ”Man får ju göra vad man kan.”

Annons

Annons

Kristina Bengtsson tycker att det är begränsande, men trots det bär hon munskydd både när hon åker kollektivt och när hon handlar. Dessutom har hon alltid ett munskydd i väskan om det skulle uppstå trängsel, men det är inte bara för hennes egen skull.

– De säger ju att det egentligen inte skyddar mig, men om jag har något utan att veta så skyddar jag ju kanske andra. Om alla hade tänkt så hade vi kunnat skydda varandra. Jag tycker att det är okej att rekommendationen har kommit och jag ser ju att de flesta har munskydd. Sen kan man ju fråga sig varför de andra inte har det?

På Botulfsplatsen i Lund var det ingen direkt rusning till bussarna vid halvtiotiden på torsdagen.

Men av det femtiotal busspassagerare som Sydsvenskans team observerade under tio-femton minuter bar cirka en tredjedel munskydd.

Flora Salmson hade munskydd på bussen, något hon även haft sedan tidigare.

Bild: Emil Langvad

Flora Salmson som kommit resande från Helsingborg till sin skola i Lund hade sett Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om munskydd på Skånetrafikens hemsida. Men själv bar hon munskydd sedan tidigare.

– Jag har det till exempel när jag åker buss och tåg och går i affärer. Jag har inte alltid haft det, kanske i två månader. Länge sa ju myndigheterna att det inte var någon mening med att ha munskydd.

Lundabon Karim Bounar bar också munskydd och gjorde det redan tidigare även han.

– Nej, jag har inte sett Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, sa han och berättade att han bland annat just brukar ha munskydd på när han åker buss.

Annons

Glest på bussen mellan Skanör och Malmö.

Bild: Mats Amnell

Annons

När linje 100 lämnar Skanör några minuter efter klockan sju på morgonen är fyra personer ombord. När bussen når Malmö har antalet ökat till sju. Sex bär munskydd. En man som saknar sådant använder halsduken istället.

På återresan mot Skanör och Falsterbo reser nio personer. Sju har munskydd. Två – en kvinna och en kille i tjugoårsåldern – saknar skydd. Ingen på bussen ifrågasätter dock detta.

Under höstlovet 2020 infördes strängare restriktioner när det gällde covid-19 i Skåne. Veckan därpå märktes det tydligt inom kollektivtrafiken. Färre än vanligt tog buss och tåg till och från sina arbeten.

Från och med i dag uppmanar Folkhälsomyndigheten dessutom de som reser kollektivt att använda munskydd under rusningstid om det är svårt att hålla avstånd.

Under morgonen är tidningen på plats bland pendlarna för att se hur rekommendationerna följs och vad folk har att säga om nyordningen.

Texten kommer att uppdateras i takt med att vi får veta hur det ser ut under morgonen.

Fakta

Munskydd inom kollektivtrafiken från och med i dag

Resenärer som färdas i kollektivtrafiken klockan 7-9 samt 16-18 på vardagar rekommenderas från och med i dag att bära munskydd om man inte kan boka plats och därmed undvika trängsel. Rekommendationen kommer från Folkhälsomyndigheten i form av ett allmänt råd.

Det allmänna rådet gäller alla födda 2004 och tidigare.

Munskyddet ska resenären i första hans skaffa på egen hand men Folkhälsomyndigheten har också uppmanat de bolag som kör kollektivtrafiken att tillhandahålla munskydd. Någon garanti för att det finns munskydd från kollektivtrafikbolagen finns dock inte.

Skånetrafiken tillhandahåller bara munskydd vid sina kundtjänster i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad, inte ombord på bussar och tåg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan