Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Trump måste bort– inte bara från Twitter.

Ovärdiga scener utanför kongressen när demokratin attackerades.Bild: Julio Cortez
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Så lyckades Donald Trump slå världen med häpnad – och väcka avsky – ytterligare en gång:
”Åk hem. Vi älskar er. Ni är mycket speciella.”
Där andra såg kuppmakare och terrorister i demokratins högborg, såg han hängivna anhängare.
Efter att i åratal ha vräkt ur sig lögner och konspirationsteorier, efter att ha vägrat erkänna sig besegrad, efter att ha struntat i varje juridisk granskning som försäkrade att presidentvalet gått korrekt till, efter att i ett sista desperat försök ömsom vädja till, ömsom hota Georgias högste valansvarige att ”hitta” de 11 800 röster som skilde Trump från segern i delstaten och efter att ha uppmanat sina anhängare att komma till Washington för att störa ut en fredlig överlämning av makten var det svårt att tro att han kunde förvåna mer.
Men Trump kunde. Förstås.
När hans anhängare stormade kongressen, vissa beväpnade, så att de folkvalda - som vicepresident Mike Pence och tillträdande vicepresident Kamala Harris - måste föras i säkerhet och poliser inne i representanthusets kammare fick barrikadera dörren med ett skåp och dra vapen, mitt i den värsta kalabaliken då demokratin tycktes vittra sönder i direktsändning, tog presidenten till orda. På Twitter, gång på gång.
Han fördömde inte attacken mot att formellt utse den president folket valt. Han tog inte avstånd från våldsamheterna i kongressbyggnaden där elektorsrösterna skulle godkännas. Han talade om för upprorsmakarna att de var älskade och speciella - men att det nu var dags att gå hem.
När de borde buras in. Och han borde acceptera valresultat.
Han visade för hela världen att han helt tappat kontakten med verkligheten. Hade detta varit en film så hade få orkat titta, så osannolikt var manuset:
Den amerikanska demokratin står under attack och presidenten säger ”we love you”.
Det kändes som en mardröm då Donald Trump 2016 blev vald till president. Ändå gick det inte då att föreställa sig riktigt hur katastrofal mandatperioden skulle bli med denna omoraliska fullblodsegoist i Vita huset. Inte heller hur ovärdigt och vedervärdigt den skulle sluta.
Att Kapitolium inte var bättre skyddat är förstås anmärkningsvärt. Aningslöst – och helt obegripligt. De omfattande protesterna var kända i förväg och att det kunde bli våldsamt är vidrigt, men var inte så svårt att räkna ut. Polis och nationalgardet lyckades till slut bringa reda i Washington och arbetet fortsatte i kammaren med vicepresident Mike Pence som ordförande:
"Ni som försökte skapa kaos idag vann inte, folket vann. Låt oss återuppta arbetet."
Ett styrkebesked, förstås. Men en kvinna hade då mist livet, och senare omkom ytterligare tre personer i området kring kongressen. Flera personer skadades. För att inte tala om vad som hände med landet.
Skadan på demokratin blir svår att reparera. Och demokraten Joe Bidens försäkran att han ska ena landet, inte bli ”en president för blå stater eller röda stater utan för Förenta staterna”, kan visa sig bli en hopplös utmaning. Trots att Demokraterna vunnit båda senatorsvalen i Georgia och nu sitter på avgörandet också i senaten.
Den polarisering som alltid funnits, men som Trump eldat under med sin grova retorik, sina lögner och sitt sanslösa agerande, klyver landet. Legitimiteten i demokratiska val ifrågasätts i vida kretsar och händelserna i Washington under onsdagen bekräftade misstanken om att vissa grupper står redo att ta till våld.
Senast nu måste också varje anständig republikansk politiker stå upp och tydligt ställa sig bakom valresultatet. Så där som en tidigare talesperson i Vita huset, Alyssa Farah, på onsdagen twittrade till Trumpsupportrarna: ”Valet stals INTE. Vi förlorade.”
Medan presidenten själv fortsatte att hävda motsatsen, allt medan Twitter först tillfogade tweeter etiketten om att innehållet inte stämde och till slut stängde av presidenten.
Som Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer konstaterade är Trump orsaken till den attack på själva demokratin som utspelade sig inför världens ögon:
"Det som hände idag hade aldrig, aldrig hänt utan honom."
USA är inne i ett farligt läge, även om situationen i Washington verkar vara under kontroll just nu. Hoppet står till att onsdagens våldsamma stormning av kongressen var slutet på hotet från trumpismen, men risken är stor att det bara var slutet på början. Kampen fortsätter med ord – och dessvärre förmodligen också med våld.
Världens ledande demokrati skälver och det var Trump som startade skalvet. Då räcker det inte att ”gå hem” – inte ens om presidenten själv nu äntligen lyftes ut ur Vita huset.
Gå till toppen