Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: En dag är Donald en anka och Corona bara öl igen.

Bilderna på Trumpsupportrar i Kapitolium, kaos och våld, ger antidemokrater argument. Men en dag är Donald åter bara en arg serieanka.

Kaos i Kapitolium. Början på ett år, slutet på en era – nu blir det bättre.Bild: Manuel Balce Ceneta
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Bland årsskiftets hälsningar om ett bättre nytt år stack denna ut:
2021....
When Corona is a beer again
When Donald is only a duck
When tiers sit on a cake
And when bubbles only exist in champagne
Facebookoptimism. Och ja, på pricken, det här är något att längta efter: när Corona bara är namnet på ett öl.
Nu är ju Corona inte vilket ölmärke som helst, utan ett av världens mest sålda – fast drycken med sin ganska tunna smak verkar vara mest populär bland dem som egentligen inte tycker om öl. Dessutom ska den traditionellt serveras med en klyfta lime eller citron nedstucken i flaskhalsen, som för att ytterligare gömma ölsmaken. Lite udda, men tydligen ett vinnande koncept.
Hittills verkar viruset inte ha drabbat sin namne. Konsumtionen ökar stadigt, i ett öldrickande Storbritannien har butiksförsäljningen gått upp med 40 procent i år. Och märket är fortfarande världens mest värdefulla, uppger det brittiska varumärkesföretaget Brand Finance. Så drickat lär till slut vinna slaget om namnet. Det kommer att skålas i Corona igen.
Och i bubblor. Champagne, cava, prosecco, spumante, crémant eller sekt … mousserande vin förgyller festen och höjer humöret. Världen över.
Under fjolåret rasade konsumtionen när pandemin satte stopp för bröllop och andra stora fester och när krogarna antingen måste begränsa antalet gäster, sluta servera alkohol tidigt på kvällen eller helt enkelt stänga.
Fast de som menar att det väl är självklart att det dracks mindre bubbel då har inte förstått att champagne inte bara sätter guldkant på kalaset, utan också höjer humöret en gråtrist dag. På den fronten har ju året mycket att erbjuda.
Bubblor kan för all del också vara såpbubblor eller kanske de där filterbubblorna, åsiktsbekräftande gemenskaper, som vi så lätt fastnar i, särskilt på nätet. Men under 2020 blev bubblor framför allt de mikrosällskap det var tillåtet att umgås inom i länder som resolut stängde ner samhället, som Belgien. Sociala bubblor med ibland en annan familj, ibland inte mer än en person från ett annat hushåll.
Bubblor sprack också. I Storbritannien hade premiärminister Boris Johnsons regering lovat att ge befolkningen lite respit över julen, några dagars "julbubbla" med färre regler och en chans att umgås och njuta och samla nya krafter inför nästa ensamhet. Men det ställdes in när den nya smittsammare virusvarianten upptäcktes – stränga smittskyddsåtgärder blev istället ännu strängare.
Landet är nu indelat i fyra olika grader av restriktioner – hela batterier med förhållningsregler – som gäller för olika områden beroende på graden av smittspridning: tiers.
Men tiers finns också i mycket roligare sammanhang. Så kallas våningarna på bröllopstårtan, when tiers sit on a cake.
Corona, bubblor och tiers – olika grader av restriktioner – har definierat det år vi nu lämnar bakom oss. Verkligheten kommer att återta orden, de kommer så småningom åter att förknippas med öl, bubbel och tårta. När vaccinet biter.
Värre är det med ankan, When Donald is only a duck. Där är prognosen mer dyster.
Kalle Anka i amerikansk tappning, Donald Duck, må vara världens kändaste anka, men just nu är förnamnet upptaget av någon som borde bete sig som en lame duck; en avgående politiker som ligger lite lågt och vet att hans makt så här på slutrakan mest bara är en formalitet.
Men Donald Trump har fortsatt larma och hävda att valet är stulet – från honom och folket, i den ordningen. I onsdags skulle kongressen godkänna elektorsrösterna så att Joe Biden står klar att installeras den 20 januari, helt enligt valutfallet. Bångstyrighet skulle bli historia när den ljugande narcissisten äntligen skulle packa för att lämna Vita huset.
Istället brakade det loss. De svartaste profetiorna om hur Trumpanhängare kunde ta till våld för att stöda "sin president" besannades. Den 6 januari 2021 går till historien som dagen då Kapitolium i Washington stormades och de folkvalda fick evakueras inne i demokratins högborg, dagen då polis barrikaderade dörren till lagstiftarnas kammare med ett stort skåp och drog vapen, dagen då kuppmakare vräkte sig i talman Nancy Pelosis stol, med fötterna på bordet. Och då fem människor miste livet.
Medan presidenten manade sina supportrar till styrka och sedan twittrade kärlek och uppskattning till den högerextrema mobben – först ett dygn senare hade han anständigheten att ens fördöma våldet.
Trumps presidentskap tog – i praktiken – slut i onsdags, men inte hans inflytande. Han kommer förmodligen att finnas kvar i den politiska sfären, mata alternativhögerns konspirationsteorier och fortsätta splittra både folket och sitt republikanska parti.
Bilderna från Washingtons hjärta med kaos och våld ger argument till antidemokrater världen över: så ser förment demokrati ut, inte mycket att ha. Det ger auktoritära alfahanar råg i ryggen: Vladimir Putin, Xi Jinping, Jair Bolsonaro, Rodrigo Duterte, Narendra Modi, Recep Tayyip Erdogan; demokratins dödgrävare.
Så i kampen om namnet står sig nog en seriefigur slätt en tid än. Men en dag är Donald bara en arg tecknad anka – och vi skålar i bubblor eller Corona.
Gå till toppen