Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi venezolaner behöver hjälp från resten av världen.”

Om Nicolás Maduros regim fortsätter att blockera hjälp från FN:s livsmedelsprogram bör EU och Sverige tillämpa den av EU nyligen antagna Magnitskijlagstiftningen och skärpa sanktionerna mot Venezuela. Det skriver Cesar Chirino, ordförande i Venezuela Network.

Flyktingar från Venezuela i Colombias huvudstad Bogota.Bild: Fernando Vergara
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Venezuelas flyktingar drunknar när de försöker fly från sitt land. Och Nicolás Maduros regim blockerar all hjälp från FN:s livsmedelsprogram, WFP, World Food Programme. Omvärlden måste agera kraftfullt och stoppa en av de stora hungerkriserna i världen.
I norra Sydamerika pågår just nu den största folkförflyttningen i Latinamerikas moderna historia. FN bekräftar att minst 5 miljoner venezolaner har lämnat sitt land, flest i världen efter Syrien.
De flesta har tagit sig till grannländerna Colombia och Brasilien, andra till mer avlägsna länder i regionen som Chile, Peru och Argentina. Många av dem går till fots eftersom de inte har råd att köpa bussbiljett.
Venezolaner har länge, med livet som insats, flytt landet. På grund av coronapandemin och stängda gränser tvingas många nu på farligare vägar.
För några veckor sedan hittade venezolanska myndigheter 25 döda migranter i en liten båt som försökt ta sig till Trinidad från Güiria i norra delen av delstaten Sucre. I gruppen fanns fyra barn, det yngsta var fyra år. Minst 100 personer försvann spårlöst i fjol, en stor del har sannolikt drunknat i vattnen utanför Venezuela.
I en rapport från februari 2020 uppgav WFP, som i fjol mottog Nobels fredspris, att 9,3 miljoner venezolaner redan 2019 riskerade att dö av svält eller sjukdomar. Dessa människor sitter nu fast i ett helvete eftersom Nicolás Maduros regim vägrar att släppa in WFP i landet.
Venezuela är ett av världens mest korrupta länder. Valutakontroller, hyperinflation, korruption, våld, ett kollapsat hälsovårdssystem, brist på mat och mediciner beror på år av enorm vanskötsel. De myndigheter som enligt Venezuelas konstitution borde agera och rapportera om situationen är sedan länge tystade av regimen och har istället bedrivit självcensur eller aktivt arbetat för att förneka och dölja problemen.
De senaste månaderna har WFP förhandlat om ett avtal med regimen för att kunna leverera hjälp och stöd som avsatts för Venezuela. Maduros motkrav är att WFP använder sig av regimens kanaler, vilket strider mot organisationens policy om neutralitet och icke-politisk intervention.
När demokratier fördömer Maduros regim hänvisar många vänsterradikala organisationer närmast reflexmässigt till att landets förfall är ett resultat av USA:s sanktioner. Men de sanktioner som EU och USA införde mot enskilda venezolanska affärsmän, tjänstemän och militärer var i samtliga fall riktade mot organiserad brottslighet och misstänkta människorättsbrott.
Före januari 2019 köpte USA runt 40 procent av Venezuelas olja, men beslöt då att införa sanktioner direkt mot det statliga oljebolaget PDVSA.
Den venezolanska krisen har pågått i nästan ett decennium och är en följd av inkompetens och felaktiga ekonomiska beslut. Landets ledare har dessutom fört in staten i en våldsam spiral av korruption som slagit sönder Venezuela inifrån.
Befolkningen drabbas av återkommande långa elavbrott. Pressfrihet existerar knappt. Den vanlige venezolanen är i stort sett isolerad från resten av världen och använder större delen av sin tid till en desperat jakt på de få livsmedel och andra viktiga varor som finns. De befinner sig i ett stängt land där regeringen medvetet låter en majoritet hungra.
Vi venezolaner behöver hjälp från resten av världen. Medborgare i de stora demokratierna kan tillsammans kräva att Maduro slutar använda det venezolanska folkets hunger i sitt förhandlingsspel och släpper in FN:s livsmedelsprogram i landet.
Om Maduros regim fortsätter att blockera WFP bör EU och Sverige tillämpa den av EU nyligen antagna Magnitskijlagstiftningen, ett sanktionssystem för att straffa människorättsbrott, och utöka sanktionerna mot regimen och dess tillgångar i övriga världen. Europa måste agera kraftfullt och resolut.
Cesar Chirino, ordförande i den ideella svenska organisationen Venezuela Network som arbetar för en stabil demokrati i Venezuela.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen