Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Tedin: Det digitala säkrar demokratin.

Delvis digitalt kommunfullmäktige i Lomma.Bild: Mats Amnell
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Kan beslut fattas digitalt i kommunala församlingar? Frågan är aktuell sedan förvaltningsrätten i Luleå upphävt beslut som kommunfullmäktige i staden tagit under ett coronasäkrat sammanträde där en del ledamöter deltog digitalt och på distans.
Beslutet kom sedan en åhörare klagat. Enligt denne gick det inte att klart och tydligt se alla som deltog, vilket är ett krav för deltagande på distans, enligt kommunallagen. Den säger att deltagande ska ske ”på ett sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra och delta på lika villkor”.
Det vore givetvis förödande om förvaltningsrättens bedömning skulle stå sig. Tack vare den nya tekniken kan förtroendevalda fullfölja sina uppdrag utan att behöva riskera att smittas eller att föra smitta vidare.
Kommunallagen har inte skrivits vare sig med tanke på pandemier eller på deras följder för beslutsfattandet. Frågan är därför hur bokstavligt kravet att ”se och höra varandra” ska tolkas.
De digitala mötena har förändrat sättet vi arbetar och umgås. Zoom, Teams, Meet och alla de andra digitala teknikerna för nätmöten är viktiga verktyg som gör att demokratin kan fungera även under pandemin.
 Det borde väga tyngre än att bokstavstolka kommunallagen.
Gå till toppen