Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Eleverna på högstadiet gör ett coronaoffer.

Det hägrande studentflaket dröjer.Bild: Albin Brönmark
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Måndagens skolstart blir digital även för högstadiet i stora delar av Skåne. Sedan tidigare har gymnasier, universitet och högskolor distansundervisning. Det är den kraftiga ökningen av smitta före jul som bekymrar. Smittskydd Skåne, som ansvarar för regionens virusinformation, rekommenderar nu även högstadiet att hålla distansundervisning för att minska risken att smittan åter tar fart efter lovet.
Och läget är allvarligt. I Skåne vårdades i slutet av förra veckan över 600 patienter för covid-19. Ett sextiotal upptog dessutom i princip samtliga av regionens intensivvårdsplatser. Det är tre gånger fler än vad som var fallet i våras. Om antalet smittade fortsätter att stiga kan sjukvården hamna under en orimlig belastning och även om vaccinering av riskgrupper och vårdpersonal pågått sedan juldagarna är faran långt ifrån över. Att vaccinera ens en bråkdel av befolkningen tar tid, särskilt som alla ska ha sprutan två gånger. Eftersläpningen i rapporteringen under helgerna gör också att antalet dödsfall i Sverige oroväckande snart kan passera siffran 10 000 döda i covid.
Folkhälsomyndigheten uppger att sjukdomstakten nu ligger på omkring 725 smittade per 100 000 invånare. Utöver detta konstaterar myndigheten dessutom en stor förekomst av covid-19 i åldersgruppen 13-15 år.
Risken för barn att bli svårt sjuka av coronaviruset betraktas som liten. En färsk studie från Karolinska institutet som gäller perioden från mars till juni förra året – då Sverige till skillnad från många andra länder höll förskolor och skolor öppna – fanns att bara 15 covidsjuka barn i åldrarna 1-16 år hade fått intensivvård och att inget hade avlidit.
Men även om unga alltså löper liten risk att själva bli svårt sjuka kan de föra smittan vidare till äldre och andra riskgrupper. Det betyder emellertid inte att den påtvingade övergången till distansundervisning för gruppen är ett lätt beslut. Att plötsligt ytterligare tre hela årskullar tvingas in i ett standbyläge i en känslig fas i livet får allvarliga konsekvenser.
Det är säkert nödvändigt, men likväl förödande för alla de unga som nu ofrivilligt blivit hemmasittare, i en ålder då några timmars väntan lätt känns som en evighet. Svårast drabbas givetvis de som redan är trångbodda, saknar bra och fungerande digitala hjälpmedel eller kommer från familjer med lågutbildade föräldrar.
En liten, men dock, tröst är att de med särskilda behov undantas från distansundervisningen.
Utöver att lärandet självklart blir lidande och riskerar att skapa kunskapsluckor som kan bli svåra att fylla i efterhand försvinner också det sociala livet i ett trollslag. För en åldersgrupp där kamrater och bästisar fyller en viktig funktion är det minst lika förödande. Tveksamheten inför att stänga högstadiet redan i våras grundade sig också på insikten att när unga människor vill träffas, så gör de det, oavsett vad vuxenvärlden anser.
Landet står inför en svår utmaning de närmaste veckorna, då smittalen hotar att öka dramatiskt. Virussmittan finns överallt och kurvan måste hållas nere för att inte vården ska kollapsa. Vårens efterlängtade studentflak är redan inställda på grund av pandemin. De unga tvingas göra tunga uppoffringar – för allas skull.
Gå till toppen