Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På onsdag börjar skolan – högstadieelever i Helsingborg inleder på distans

Det blir fortsatt distansundervisning på högstadiet för eleverna i Helsingborg. Beslutet gäller från i dag, måndag, till den 24 januari.
– Det är utifrån rekommendationerna från Smittskydd Skåne. Men det bästa för barnen hade varit att fortsätta vara i skolan, säger Maria Winberg Nordström (L), ordförande barn- och utbildningsnämnden.

På grund av det allvarliga smittoläget i Helsingborg infördes distansundervisning för elever i årskurs 7-9 redan veckan innan jullovet. På måndagen kom beskedet att eleverna ska fortsätta undervisas på distans fram till den 24 januari.
Beslutet gäller de kommunala grundskolorna samt en del elever vid International School of Helsingborg.
Maria Winberg Nordström (L), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Elever i grundsärskolan ska däremot fortsätta gå till skolan. Det gäller även elever som, enligt rektorns bedömning, är i behov av särskilt stöd. Det är upp till varje skola att utforma upplägget och ge eleverna instruktioner för vad som gäller.
Beslutet om distansundervisning ska ha gått ut till alla vårdnadshavare.
Det var redan i torsdags som Smittskydd Skåne rekommenderade distansundervisning och flera kommuner i Skåne, bland annat Landskrona, Malmö och Lund, valde att följa dem. Men i Helsingborg kom alltså beskedet först i dag.
– Vår termin börjar ju inte förrän den 13:e och det var bra att ha den extra tiden för att göra en riktigt bra planering, säger Maria Winberg Nordström (L), ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Lärare och personal har möjlighet att jobba hemifrån under perioden, om de inte behövs på plats för att undervisa de elever som ska vara närvarande.
Hur gör ni med skollunchen för barnen?
– Alla är välkomna att äta på skolan eller hämta ett matpaket, säger Maria Winberg Nordström.
– Efterfrågan var inte så hög innan jul men det är viktigt att barnen äter. På skolorna ska eleverna kunna hålla avstånd, fortsätter hon.
Efter den 24 januari blir det en stegvis återgång till undervisning på plats beroende på hur smittoläget ser ut på respektive skola och samhället i stort. Ett exempel på en sådan lösning kan, enligt Maria Winberg Nordström, vara att låta sjuorna vara inne på skolan en dag, åttorna nästa och niorna en tredje dag.
– Man mixar mellan fjärr- och distansundervisning och att vara på plats. Denna mix kräver ju ytterligare en arbetsinsats för skolorna så det behöver finnas extra tid för att planera det.
Magnus Lindow, rektor på Rydebäcksskolan, håller på att formulera ett mejl alla vårdnadshavare när HD ringer på måndagseftermiddagen.
– Det är ett väntat besked och ett klokt beslut som staden fattat.
Det finns dock utmaningar med distansundervisning, tillägger han. Särskilt för elever som har det svårt med skolarbetet och som behöver en vuxen omkring sig.
Hur stöttar ni dem?
– Vissa kommer fortfarande till skolan och andra kan man ha ett telefonsamtal eller Google meet-möte med. Kanske flera gånger om dagen. Framför allt handlar det om att vi har en personlig kontakt med de eleverna som behöver det. Det är också viktigt att poängtera att elevhälsan fortfarande är på plats.
Ledningen på Wieselgrensskolan har haft en plan, både för skolstart på plats och för fjärr- och distansundervisning, säger rektorn Max Gossell.Bild: Britt-Mari Olsson
På Wieselgrensskolan säger rektorn Max Gossell att man kommer ha lektioner som vanligt, där eleverna är inloggade hemifrån. Utgångsläget är att lärarna också arbetar hemifrån.
– Det funkade ovanligt bra i julas, säger han.
Elever som är mindre studiemotiverade eller har det svårt med skolarbetet kommer att kunna vara på plats som vanligt.
– Vi har många barn som är socioekonomiskt utsatta. Men även de barnen, som har det svårt med studier i hemmet på grund av till exempel trångboddhet, ska kunna komma till skolan.
Även på fristående Kubikskolan Dibber blir det distansundervisning från onsdag.
– Vi kommer att följa kommunen, till en början i alla fall, säger Karin Jensen, administratör på skolan.
Gå till toppen