Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så misslyckades polisen med att skydda Kapitolium

Processen att tvinga bort USA:s president Donald Trump pågår för fullt. Avstampet: Den våldsamma stormningen av parlamentsbyggnaden, där fem personer miste livet. Men hur kunde demonstranterna ta sig in i Kapitolium?

Donald Trump-anhängare klättrar över en mur för att ta sig in i Kapitolium.Bild: Jose Luis Magana
Det är New York Times som listar ett antal faktorer under rubriken ”Hur ett antal misslyckanden ledde till ett dödligt övertagande av huvudstaden”.
Fokus ligger här på hur de poliser som var på plats inte lyckades hålla demonstranterna borta – och alltså inte bakomliggande faktorer som ledde fram till stormningen.

Barrikader

Polisen försökte sätta upp barrikader och hålla demonstranterna borta genom att bilda en form av mänsklig mur. Detta misslyckades.

Knuffar

Polisen försökte sätta hårt mot hårt och knuffa tillbaka demonstranterna, som rörde sig allt närmare Kapitolium. Både polisen och upploppsmakarna använde sig av pepparspray. Men på filmer som New York Times publicerat syns hur inte heller det funkar – istället tar sig demonstranterna allt längre fram.

Reträtt

När polisen insåg att de var allt för få till antalet för att stoppa folkmassan så började de att backa. Snart stod demonstranterna på Kapitoliums trappsteg – och ett kort tag därefter befann de sig inne i själva byggnaden.

Nedtrappning

Vissa poliser försökte lugna ner situationen genom att prata med demonstranterna. I New York Times video syns till exempel en polis som försöker resonera med en demonstrant. Bland annat hörs polisen säga: ”Du är inte den enda som försöker skydda dina älskade”.

Genom att inte ingripa

I vissa fall stod poliser bredvid och tittade på, utan att ingripa. Det är en inte helt ovanlig syn i Sverige, till exempel vid demonstrationer. Eller för att ta ett konkret exempel: Vid upploppen i Rosengård, under sensommarens upplopp efter att en koran bränts i närheten av Malmöstadsdelen. I det fallet resonerade svenska polisen som så att ingripanden kan leda till att situationen eskalerar.
Gå till toppen