Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Barns rätt gäller även vid Sundet.

Många blickar längtansfullt över Öresund.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Barn som saknar en förälders varma kram möts av iskall byråkrati. Det framgick när regeringen på tisdagen kommenterade hur skärpta inreseregler splittrar familjer i Öresundsregionen.
Som regel krävs nu folkbokföringsadress eller anställning i Sverige för att danskar ska undantas från inreseförbudet från Danmark. Så stoppas inte bara smittspridning, utan även möten mellan barn och föräldrar på olika sidor av Sundet.
Tidningen uppmärksammar hur Maria Frantzén Sanko som bor i Oxie inte längre i praktiken kan dela vårdnaden om sin son med pappan i Danmark. Det är ett hjärtskärande fall, men dessvärre inte unikt. Hundratals danska barn hindras nu från att träffa föräldrar i Sverige. Samtidigt talar allt för att inresereglerna blir kvar långt efter nuvarande slutdatum, 21 januari. Och regeringen visar minst sagt begränsat intresse för att underlätta för barnen.
När Ekot sökte inrikesminister Mikael Damberg (S) i frågan lämnade han endast en skriftlig kommentar av formellare slag.
"Vi kommer att återkomma i frågan om förlängning av inreserestriktionerna och ser löpande över behovet av förändringar i regelverket", löd den mest inkännande formuleringen.
Åter tycks regeringen se på Öresundsregionen med något slags snedvridet huvudstadsperspektiv. För inte hade väl förhållningssättet varit detsamma om barn i Stockholm hölls åtskilda från föräldrar på pendeltågsavstånd?
Visst är det viktigt med smittskydd. Men enligt barnkonventionen, som gjorts till svensk lag, har barn rätt att umgås och upprätthålla kontakt med båda sina föräldrar. Och det är svårt att tro att möjligheterna till detta kring Öresund skulle vara avgörande för den fortsatta spridningen av covid-19.
Danmark har också strikta inreseregler, men gör undantag för nära familjemedlemmar. Det borde rimligtvis även Sverige göra.
Gå till toppen