Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Frågor om vaccineringen som väcker andra frågor.

Sjuksköterskan Nicole Egnell i Helsingborg fyller en spruta med Covid-19 vaccin från Pfizer/Biontech.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Tänker regeringen vidta ytterligare åtgärder för att skynda på vaccineringen mot coronaviruset? Och om inte, anser den därmed att den nuvarande takten är tillräcklig? Det frågar den moderate riksdagsledamoten Viktor Wärnick socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig fråga.
Den är klart berättigad. Folkhälsomyndigheten uppger att minst 80 000 svenskar nu vaccinerats och bara hälften av det tillgängliga vaccinet förbrukats. Statistiken är inte helt fullständig, men liksom i många andra EU-länder, verkar det gå trögt i Sverige.
Wärnick jämför med Israel, ett land med någon miljon färre invånare än Sverige, men som redan mäktat med att vaccinera en femtedel av befolkningen. Givetvis är det vanskligt att jämföra Sverige med ett land som befinner sig i mer eller mindre permanent kristillstånd. Men för att ta ett mer närliggande exempel så trappar Storbritannien, med anledning av den senaste tidens kraftiga smittspridning i landet, nu upp takten. Britterna är på väg att nå målet att vaccinera två miljoner invånare per vecka, enligt hälsominister Nadhim Zahawi. Om det uppnås har alla i riskgrupper behandlats före februari månads utgång.
Ett motsvarande mål för Sverige skulle vara cirka 300 000 doser i veckan. Dit är det fortfarande långt. Dels för att tilldelningen av vaccin just nu ligger på mellan 87 000 och 98 000 doser per vecka, dels för att bara hälften av det tillgängliga vaccinet använts – regionernahar sparat till andra dosen, men uppmanas nu använda allt vaccin. Det har också varit logistiska utmaningar, helgdagar och utprovning av rutiner.
Med en brittisk nivå hade Sverige kunnat ge landets cirka 1,6 miljoner personer som tillhör riskgrupper två doser var på tio veckor, alltså till början av mars. Så ser det dessvärre inte ut.
Enligt en kartläggning som SVT gjort av regionernas vaccinplanering räknar många av regionerna med att ha hunnit med alla i riskgrupperna tidigast till våren eller försommaren. "Hoppas på senvåren", svarar region Stockholm i SVT:s enkät. "Innan sommaren", säger Västra Götaland.
Region Skåne har inte besvarat enkäten, men uppger på sin hemsida att man räknar med att klara av samtliga av de cirka 360 000 skåningar som tillhör riskgrupper till slutet av mars.
Av enkäten framgår att regionerna oroar sig för vaccinbrist. Här har socialministern en tydlig uppgift. Hon borde tillsammans med sina kollegor i EU skynda på tillverkning och distribution i takt med att fler fabrikat blir godkända. Hon borde också ta till sig ÖB Micael Bydéns erbjudande att ställa försvarets resurser till förfogande. Liksom vaccinsamordnaren Richard Bergströms förslag att massvaccinera på landets idrottsarenor.
Moderaten Wärnicks andra fråga, om Hallengren är nöjd med takten i vaccinationerna, är dock ställd till fel person - det är regionerna som ansvarar för att utföra massvaccineringen, inte regeringen. Händelsevis verkar dock inte de tre stora moderatstyrda regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne ligga i framkant.
Senfärdigheten gör det svårt att skaka av sig misstanken att det brister i planeringen. En utvärderad plan kunde ha legat klar ute i regionerna redan något år efter massvaccineringen under svininfluensan för över tio år sedan. I stället misslyckades man med att få igång testning under inledningsskedet i våras. Att vi stod inför en allvarlig pandemi konstaterades redan i mars. Att det förr eller senare skulle komma vaccin borde ha räckt för att få planeringen på plats i god tid; medan tillverkarna jobbade för högtryck med att ta fram och testa vaccin borde regionerna ha gjort upp vaccinationsplaner. Nu verkar regionerna, som med testerna i våras, åter ha blivit tagna på sängen.
Det är allvarigt. Viktor Wärnicks två frågor till ministern väcker fler.
Ett genomorganiserat land som Sverige borde kunna bättre.
Gå till toppen