Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Gunnar Carlsson

Gunnar Carlsson, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast sörjande är barnen Ole, Christina och Karin.

Dödsbudet att Gunnar "Knott" Carlsson hade gått bort i covid 19 på julafton kom som en chock.
Gunnar som, till alldeles nyligen, fungerade och såg ut som då jag först träffade honom 1976, då han som ny lektor i biologi på Olympiaskolan startade studieresorna till Krossbu, Jotunheimen i Norge.
Jag fick frågan om att följa med som ledare - så kom det sig att jag fick möjlighet och förmånen att få vistas i Gunnars närhet några veckor i september varje år - i drygt 30 år - sammanlagt i mer än ett år!
Olympiaskolan har fortsatt med Norgeresan - förutom detta år!
Många tusen elever har via Gunnar fått både fjällnaturupplevelse och en intellektuell utmaning; han ansåg att det var viktigare att kunna ställa frågor än att kunna svar, ja ibland kunde "intressant" vara viktigare än "inte sant"!
Det största var att få eleverna intresserade och nyfikna, "att lära sig att tänka".
Gunnar var en kärleksfull människa - det tror jag alla som mött honom håller med om. Han var humanist, humorist och pianist, han var en renlevnadsman i dess mest positiva mening; vegetarian och absolutist.
Gunnar hade upplevt så oerhört mycket; bland annat arbetade han för WHO i Afrika, där hans framgångsrika (!) forskning om att på biologisk väg bekämpa den mygga, som sprider onchocerciasis; en hud och ögonsjukdom, tyvärr lades ner och ersattes av kemikalie bekämpning, typ DDT.
Bland mycket annat översatte han en rysk fackbok till engelska när han var med i ett forskningsprojekt i Ryssland!
Gunnars doktorsavhandling om knott låg bakom hans fascination inför fjällvärlden.
Han berättade med stor inlevelse om sina strapatser för att lära mer om "världens mest fantastiska överlevnads knott"; triploid (tredubbel kromosomuppsättning) och partenogenetisk (jungfrufödande) som bara kunde studeras i strängaste kyla, i strömmande vatten, över trädgränsen i Jotunheimen!
Jag fick också en varsam introduktion till Martinus kosmologi - svårförståeligt, men att det var just Gunnar som introducerade den för mig, gör att jag med vördnad lyfter på hatten och inser att jag ännu inte kommit så långt...
Vi alla i Gunnars närhet var övertygade om att denne, på alla sätt vitale, man skulle leva flera decennier ytterligare, men två veckors covid-elände...
Gunnar fattas oss.
Anders Hellborg
Gå till toppen