Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vad gör jag om mitt covidtest är positivt i Danmark?

Hela veckan erbjuds fria covidsnabbtester till pendlare i Helsingör. Men vad gör en svensk om testet är positivt? ”Den frågan är inte vår”, svarar Helsingörs kommun. ”Den frågan är inte vår”, svarar Sundhetsstyrelsen. ”Jag återkommer”, svarar både företaget som erbjuder testerna och Forseas vd.

På 15 minuter får man svar på om man är covidsmittad eller inte på tre olika gratistestplatser i Danmark. Den som är smittad har själv ansvar att ta sig hem till Sverige på ett smittsäkert sätt.Bild: Johan Nilsson/TT
Under hela veckan får pendlare fria snabbtester vid färjeterminalen i Helsingör. Testet går kvickt och svar kommer med ett sms, som man sedan behöver visa för att bli insläppt i Danmark den kommande arbetsveckan. Det fungerade utmärkt för Ann Canovill från Höganäs. Hon fick ett negativt svar på sitt test på måndagen. Men vad hade hänt om det varit positivt?
– Jag satt på färjan på väg hem när jag fick svaret. Jag hade bara åkt in för att testa mig, berättar hon.
Företaget Copenhagen Medical utför testerna i ett samarbete med regionen. Deras presstalesperson har ingen information att ge till de som visar sig vara smittade. Det är polisen som ansvarar för in- och utresor i landet. Företaget genomför bara testerna.
Forseas vd Kristian Durhuus har ett tydligare svar, efter att ha kontaktat danska polisen. På måndagen flyttade gränspolisen sin passkontroll så att man kan testa sig i Helsingör innan man passerar kontrollen. Är testet positivt måste man vända tillbaka till Sverige.
– Då är vi som transportör tvingade att ta dem med, säger Kristian Durhuus.
Färjepersonalen vet inte vem som är smittad, med mindre än att någon berättar det. I så fall kan personen få hjälp att hitta plats ombord där det finns mycket utrymme.
– Det är den smittades ansvar att hålla avstånd. På våra färjor finns massor av plats. Man kan sitta 20 meter från andra människor. Det kan vara svårare på en buss eller ett tåg, men principen är densamma, säger han.
På Skånetrafiken har man inga rutiner för att informera eller hantera covidsmittade, som kanske låtit testa sig i Helsingör och behöver ta tåget vidare för att komma hem från Helsingborg. Eller som kommer från Köpenhamn. Gratistester utförs också på Bella center och i Parken, men för att ta sig dit måste man passera passkontrollen med ett negativt test, så här blir det först aktuellt för de pendlare som behöver veckoförnya sina tester.
Under hela pandemin har Skånetrafiken haft massiva kampanjer där man uppmanat pendlare att om möjligt undvika kollektivtrafiken och definitivt inte åka tåg eller buss ifall de har symtom.
– Om man har corona ska man inte resa kollektivt. Om någon skulle göra det ändå är inte något vi kan stoppa eller kontrollera. Det gäller ju hela samhället. Men är man testad positivt ska man inte befinna sig i kollektivtrafiken, säger Theresia Swanholm, presschef på Skånetrafiken.
Testet i Helsingör fungerade väl för Ann Canovill från Höganäs. På tisdagen visade hon bara sitt sms med negativt resultat tillsammans med körkort och arbetsgivarintyg vid passpolisen. Men vid testplatsen fanns inga instruktioner om hur hon skulle ha gjort ifall testet varit positivt.Bild: Britt-Mari Olsson
Fakta

Sundhetskort

Svenskar som arbetar i Danmark har rätt till fri vård i landet, men man behöver ansöka om ett så kallat "Sundhetskort”. Med det kortet kan man använda dansk sjukvård på samma sätt som danskarna. Det betyder att man kan testas på samma sätt som en danskar, även efter veckan erbjudande om fria snabbtester.

Gå till toppen