Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varnar för stor lavinfara i Jämtlandsfjällen

I södra Jämtlandsfjällen är risken för lavin stor, fyra på en femgradig skala. ”Vi räknar med många laviner i dag”, säger Petter Palmgren, lavinexpert vid Naturvårdsverket, till P4 Jämtland.

Risken för lavin är stor i de södra Jämtlandsfjällen efter det omfattande snöandet under måndagsnatten och tisdagen. Arkivbild.Bild: Nisse Schmidt/TT
Det ihållande snöfallet i kombination med kraftiga nordliga vindar är anledningen till att risken för laviner är stor, särskilt i Årefjällen och Oviksfjällen i Jämtland.
Enligt Naturvårdsverket innebär lavinfaran att människor bör undvika att vistas i eller i närheten av branta sluttningar så länge som det omfattande snöovädret fortsätter.
– Det är lätt för människor att starta laviner just nu. Efter att snöstormen har lagt sig något kan man lättare se hur känsligt det är i fjällområdena, men tills vi vet mer så bör man hålla sig långt ifrån branta sluttningar, säger Petter Palmgren, lavinexpert vid Naturvårdsverket, till Östersunds-Posten.
Gå till toppen