Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cullbergs ledare slutar

Gabriel Smeets slutar som konstnärlig ledare för danskompaniet Cullberg. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Efter åtta år som konstnärlig ledare för danskompaniet Cullberg lämnar Gabriel Smeets sitt uppdrag när förordnandet går ut vid årsskiftet 2022. Smeets är inte själv koreograf men har jobbat för att förankra kompaniet i en samtida och experimentell estetik. Sedan 2019 har han knutit upp tre koreografer för ett treårigt samarbete: Alma Söderberg, Deborah Hay och Jefta van Dinther.
Under hans tid har kompaniet också strukit ”baletten” och heter nu kort och gott Cullberg.
Efter årsskiftet återgår Smeets till en tillvaro som frilansande dramaturg, rådgivare och kurator.
”När jag kom till Cullberg var mitt uppdrag att göra kompaniet till det ledande samtida danskompaniet i Sverige och jag tycker att vi har lyckats. Cullberg är en stabil och modig institution, konstnärligt i framkant ända sedan starten. I dag utforskar vi idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras och vi har ett nära samarbete med frilansfältets experimentella konstnärer”, säger han i ett pressmeddelande.
Rekryteringen av en ny konstnärlig ledare väntas bli klar under hösten.
Gå till toppen