Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domstol granskar om digitala fullmäktigemöten är lagliga

Förvaltningsrätten har beslutat om "inhibition" av beslut som fattades under Luleå kommuns digitala fullmäktige i december, enligt Dagens Samhälle. En åhörare ska ha överklagat mötets giltighet då alla ledamöter inte kunnat ses i realtid och domstolen har nu beslutat att skjuta upp verkställigheten av besluten. Många svenska kommuner kan påverkas, däribland Laholm som haft många digitala möten.

Så här såg det ut när när man följde budgetfullmäktige i Laholm i november. Digitala politiska sammanträden är nu en fråga för laglighetsprövning i förvaltningsrätten sedan en åhörare överklagat giltigheten för ett digitalt fullmäktigemöte i Luleå den 21 december.Bild: Rickard Gustafsson (LT)
Sedan coronapandemin drog in över Sverige har många politiska möten skett digitalt. I Laholms kommun har bland annat kommunfullmäktige i november och december genomförts som digitala arrangemang.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen