Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drive-in-provtagning för covid i Höganäs

Det blir en mobil teststation på den södra parkeringen vid Höganäs sportcenter. Från och med måndag kan man testa sig för covid-19 på dagtid.

Precis som i Ängelholm får nu Höganäs en mobil teststation för covid-19-tester. Från och med måndag kan man testa sig vid den södra parkeringen på Höganäs sportcenter. Men man måste boka via 1177.se först.Bild: Niklas Gustavsson
Redan i höstas efterlyste länsstyrelsen förslag på platser i kommunen där man kan sätta upp en teststation för covid-19. Höganäs valde ut den södra parkeringen vid Höganäs sportcenter som lämplig plats. Men inte förrän nu realiseras den mobila teststationen.
– Vi fick en propå den 8 januari. Det har varit på gång tidigare så vi hade förberett oss, säger Margareta Engkvist Björkenhall, chef för teknik- och fastighetsavdelningen.
Kommunen har anvisat en plats intill konstgräsplanerna.
– Vi fixar vatten, toalett och el till den bod som ska sättas upp, säger Margareta Engkvist Björkenhall.
Stationen kommer att fungera som drive-in. Den som vill testa sig kan alltså sitta kvar i sin bil.
– Man bokar en tid via 1177.se, säger Margareta Engkvist Björkenhall.
Mellan klockan 08 och 16 är teststationen igång på vardagar. Nobina som normalt kör bussar kommer att ha tre anställda på plats.
– Vi har en som alltid sitter med laddportalen och lämnar ut tester och två på utsidan som lämnar ut och hämtar testen, berättar Robert Engel på Nobina.
Inledningsvis kommer man ha kapacitet för att genomföra 125 tester per dag.
– Vi börjar med det, men vi är förberedda för att kunna ta emot det dubbla. Då kommer vi att ha fem anställda på plats, säger Robert Engel.
Via 1177.se bokar man en tid som passar.
– Sen har varje individ 15 minuter på sig. Men ofta går testen fortare. Vi har rutinerad personal och det här fungerar otroligt smidigt på andra orter.
När region Skåne inledningsvis kom med förfrågan så var det Nobinas timanställda busschaufförer som gick in och arbetade på de mobila stationerna.
– Men vi kör ju fortfarande buss så nu har vi gått över till att anställa arbetssökande civilister.
Hur länge teststationen ska finnas vet man inte.
– När vi drog igång i Ängelholm och Helsingborg trodde man att det skulle handla om ett par veckor. Men nu har vi hållit på i tre och en halv månad. Det ser jävligt mörkt ut så det här kommer nog att fortsätta, säger Robert Engel.
Gå till toppen