Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera republikaner står bakom riksrätt

Topprepublikanen Liz Cheney, partiets tredje högst rankade ledamot i USA:s representanthus, kommer att rösta för att ställa landets president Donald Trump inför riksrätt. Ytterligare två republikaner i representanthuset stödjer ett riksrättsåtal.

Liz Cheney, den tredje högst rankade republikanen i representanthuset, kommer att rösta för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Arkivbild.Bild: J Scott Applewhite/AP/TT
”En amerikansk president har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi”, säger Liz Cheney i ett uttalande, med hänvisning till Trumpanhängarnas attack mot USA:s kongress förra veckan.
Cheney är republikanernas tredjenamn i representanthuset, en av kongressens två kamrar, och är därmed den främsta republikanen som hittills ställer sig bakom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump, som anklagas för anstiftan till upplopp. Det är också första gången sedan president Richard Nixons avgång 1974 som en ledare i presidentens eget parti stödjer ett åtal.
”Upploppet vållade skada, död och förstörelse i vår republiks heligaste rum”, fortsätter Cheney i uttalandet.
Hennes tillkännagivande kom strax efter det att partikamraten John Katko från New York blivit den första republikanska representanthusledamoten att meddela att han kommer att rösta för ett riksrättsåtal mot presidenten.
Efter Cheneys uttalande sällade sig även ledamoten Adam Kinzinger från Illinois, en känd Trumpkritiker, till riksrättsförespråkarna.
Ingen republikansk ledamot i representanthuset stödde det första riksrättsåtalet mot Trump i december 2019, och när det blev dags för kongressens andra kammare, senaten, att fälla ett avgörande var det endast en av partiets senatorer, Mitt Romney, som röstade för att döma Trump, som då anklagades för att ha försökt pressa Ukrainas president att gräva fram oegentligheter om sonen till sin politiska rival Joe Biden.
Representanthuset väntas rösta om att väcka ett riksrättsåtal mot Trump under onsdagen. Det går troligtvis igenom eftersom åtalet har drivits fram av Demokraterna, som har majoritet i kammaren.
Riksrättsmålet går i så fall vidare till senaten, som agerar domstol och avgör om Trump är skyldig eller inte. För att Trump ska fällas krävs att två tredjedelar av senatorerna röstar för att han är skyldig, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot sin egen president.
Fakta

Riksrätt väntar

En omröstning om att inleda riksrättsprocessen är planerad att hållas på onsdagen – om Trump inte innan dess avsatts av sin egen regering.

Minst 218 ledamöter i representanthuset ställer sig bakom anklagelsepunkterna mot Trump, enligt Politico, vilket är tillräckligt för att det ska bli ett riksrättsåtal.

Riksrättsrättegången sker i senaten, som åtminstone en vecka till kontrolleras av Republikanerna. Senaten har dessutom just nu uppehåll i sitt arbete och samlas åter den 19 januari, dagen innan Biden ska sväras in som president.

För att Trump ska fällas i riksrättsåtalet krävs två tredjedelar av rösterna i senaten, vilket innebär att minst 17 republikaner måste rösta emot presidenten.

Källa: Reuters

Gå till toppen