Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Margareta Skog var först ut att vaccineras i Båstad

På onsdagen var Margareta Skog den första att få coronavaccinet i Båstad kommun. ”Jag säger heja Sverige! Och heja Båstads kommun som ger oss möjligheten att få vaccinet", sade hon.

Margareta Skog har längtat efter vaccinet. På onsdagen fick hon vara först ut att vaccineras i Båstads kommun. Distriktssköterskan Inger Berg såg till att det gick smärtfritt.Bild: Evelina Gunnarsson
På onsdagen var det dags för sköterskorna på Förslövs vårdcentral att ge det första covidvaccinet i Båstads kommun.
Först ut var Haga park i Förslöv, där boende och den personal som tackat ja vaccinerades på en dag.
Margareta Skog hade inget emot att vara premiärpatienten.
– Det känns bra att vara först ut för en gångs skull. Sprutan kändes ingenting, hon lade den fint, sade Maragreta Skog efter att hon fått den första vaccindosen av distriktssköterskan Inger Berg på Förslövs vårdcentral.
– Nu hoppas jag att jag inte får covid-19 och inte blir dålig, säger Margareta Skog.
Trots att hon är rökare har hon inte varit direkt orolig för att få covid-19.
Det var stor noggrannhet kring munskydd och handsprit när boende och personal på onsdagen skulle vaccineras för covid-19. Inger Berg ger sprutan till Margareta Skog.Bild: Evelina Gunnarsson
– Nej, vi är ju bara här inne och vi har inte haft någon som varit sjuk här. Men många tycker inte att vaccinet är provat tillräckligt, säger hon.
Sina barn och barnbarn har hon inte träffat sedan slutet på sommaren när hon flyttade in på Haga park. Nu gläds hon åt att ha fått möjligheten att ta vaccinet.
– Jag säger heja Sverige! Och heja Båstads kommun som ger oss möjligheten att få vaccinet, säger Margareta Skog.
Undersköterskan Leila Tiittainen var också lättad över att äntligen få vaccinera sig. För henne var det ingen tvekan.
– Det var inte ens att tänka på. Jag har det jobb jag har och kan jag hjälpa till att stoppa smittan så är det suveränt. Och jag tänker framåt: Jag vill kunna gå till mitt jobb och ge en god vård, säger Leila Tiittainen.
Annika Müller-Hansen är enhetschef på Almgården och Haga park. Hon har längtat efter dagen då vaccineringen skulle påbörjas.Bild: Evelina Gunnarsson
Trots sin bacillskräck har viruset inte oroat henne nämnvärt. Förutom när maken blev allvarligt sjuk. Hon tycker att alla kollegor hjälpts åt i pandemin och att det går att förlita sig på både dem och cheferna.
Annika Müller-Hansen, enhetschef på Haga park och Almgården, ser ljuset i tunneln i och med vaccinet. Men vården kommer fortsätta följa restriktionerna och arbeta med skyddsutrustning.
– Vi har fått tydliga instruktioner från vårdcentralen, Folkhälsomyndigheten och vår medicinskt ansvariga sjuksköterska som säger att vi ska fortsätta jobba som vanligt tills den andra dosen är klar. Sen får vi se, säger Annika Müller-Hansen.
Undersköterskan Leila Tiittainen var en av de första bland personalen att vaccineras. För henne var det en självklarhet att ta vaccinet.Bild: Evelina Gunnarsson
Hur är viljan att vaccinera sig bland vårdpersonalen?
– Här på Haga park har 97 procent av medarbetarna valt att ta vaccinet. De enda som inte tar det är personer som blivit avrådda av läkare, säger Annika Müller-Hansen.
– Det är inte riktigt samma uppslutning bland personalen på Almgården. Och där har vi boende som inte kan vaccinera sig på grund av sjukdomsbilden, fortsätter hon.
– Vi är fantastiskt glada att vara igång med vaccineringen. Det är efterlängtat att kunna få tillbaka kontakten med anhöriga. Det här är en efterlängtad dag.
Gå till toppen