Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OV:s värmande gest – sovsäckar till hemlösa

Det började med att OV fixade ett kylskåp till Hemlösas hus. Nu kommer handbollsklubben med värme i form av sovsäckar.
– Vi kan tycka att vi har det jobbigt, men det finns alltid de som har det tuffare, säger Mats Svensson

Handbollsklubben OV skänker sovsäckar och liggunderlag. Mats Svensson från OV lämnar över till Jan Jönsson på Hemlösas hus.Bild: Britt-Mari Olsson
Stora delar av idrotten ligger nere. De publika matcherna lyser med sin frånvaro. Man kan välja att göra ingenting eller fylla dagarna med annat.
– Vi fick lite tid över när det inte finns så mycket verksamhet. Och vi kan tycka att vi har det jobbigt, men det finns alltid de som har det tuffare, säger Mats Svensson från handbollsklubben OV Helsingborg och utvecklar:
– När Hemlösas hus behövde ett kylskåp innan jul så ordnade vi det och då frågade vi samtidigt om de behövde något annat och då var sovsäckar ett extremt behov, säger Mats Svensson.
När han säger det står han utanför Hemlösas hus entré under Söderviadukten. Tillsammans med klubbdirektören Mats Engblom drar han till sig nyfikenhet.
"Ojojoj, många kommer att bli glada för det här", säger en besökare som kilar in genom grindarna till den väntande lunchen.
Mats Engblom och Mats Svensson tar paus från handbollen och gör en handfast gärning.Bild: Britt-Mari Olsson
– Idrottsföreningar har stora nätverk och då kan man utnyttja det. Det är inte alla som gör det, men vi gör, säger Mats Svensson.
Genom kontakter fick OV tag på begagnade sovsäckar och liggunderlag. Efter tvätt packades de in i bilen tillsammans med ett helt gäng helt nya sovsäckar som föreningen köpt in.
– När vi skulle köpa in dem gick Stadium in och stöttade oss. Det känns bra att kunna hjälpa till lite, säger Mats Engblom.
Jan Erik Wehlin är engagerad i Hemlösas hus och hugger in i jobbet med att tömma OV:s bil på värmande sovsäckar.
– Det betyder jättemycket för de som inte har någonstans att ta vägen. Det är jättesvårt för de som måste sova ute, säger med tillägget:
– Det blev inte enklare för de utsatta när covid-19 kom som ett brev på posten. Den kom som en dålig kronofogderäkning.
Gå till toppen