Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massrättegång mot oppositionella i Kambodja

Prum Chenda, som är gift med en fängslad oppositionell aktivist, håller upp en bild på sin man utanför domstolen i Phnom Penh.Bild: Heng Sinith/AP/TT
En rättegång mot 150 oppositionella har återupptagits i Kambodja – bakom stängda dörrar. Den kritiserade rättsprocessen har kopplingar till exilpolitikern Sam Rainsys försök att återvända till landet från Frankrike, där han har bott sedan 2015 för att undvika att fängslas för anklagelser som han beskriver som grundlösa.
Många av de åtalade anklagas för att ha delat inlägg i sociala medier till stöd för Rainsys återkomst. Brottsrubriceringarna varierar, men vissa riskerar upp till 30 års fängelse.
Kambodjas premiärminister Hun Sen har suttit 36 år vid makten. Att fängsla politiska motståndare och aktivister är enligt bedömare en metod som han har använt sig av för att vidmakthålla sin position.
Människorättsorganisationen Amnesty International har sagt att man hyser litet hopp om att rättegången ska gå rättvist till.
Bara elva av de tilltalade dök upp i domstolen under torsdagen.
Gå till toppen