Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryskt vaccin söker klartecken i EU

En Moskva-bo vaccineras med det ryska Sputnik|V-vaccinet, som Ryssland nu även hoppas få klartecken för inom EU. Arkivfoto.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Biontech-Pfizer och Moderna har redan fått ja för sina covid-19-vaccin i EU. Astra Zeneca väntar på klartecken om två veckor.
Sedan kanske ryska Sputnik V blir nästa på tur.
En formell ansökan om godkännande kommer åtminstone att lämnas in i februari, berättar Kirill Dmitrijev från den ryska investeringsfonden RDIF för nyhetsbyrån Reuters.
RDIF har redan bett om tillstånd i EU för nödanvändning av vaccinet. Hittills har liknande tillstånd redan getts för Sputnik-användning i Algeriet, Argentina, Belarus, Bolivia, Serbien, Venezuela och de palestinska områdena, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Även i Brasilien är en ansökan om nödanvändning på väg in.
I slutändan räknar Dmitrijev med att Sputnik-vaccinet kommer att ta en fjärdedel av världsmarknaden. Hittills har vaccinet getts till 1,5 miljoner människor, huvudsakligen i Ryssland.
Gå till toppen