Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinterns första köldsmocka på väg mot Skåne

Det är fortfarande höst i stora delar av Skåne, med SMHI:s definition. Men nu kommer vinterns första rejäla köldsmocka. Natten mot lördag kan temperaturen krypa under tio minusgrader.

Efter en mild västskånsk vinter ser det nu i SMHI:s prognos ut att bli stabila minusgrader, både på dagar och nätter.Bild: Hussein El-alawi
Tidigt på onsdagsmorgonen kom en klass 1-varning för snöfall över hela Skåne. Men utdelningen blev mycket ojämn.
I Malmö kom just ingenting, medan delar av nordvästra Skåne fick ganska stora snömängder. Allra mest skånsk snö föll under onsdagen enligt SMHI:s mätningar över Kristianstad, 12 centimeter. Men långtifrån alla SMHI-stationer mäter djup på nyfallen snö.
Nu skiftar vädret på nytt.
Den här gången finns inga varningar utfärdade över Skåne. Det väntas inga stora nederbördsmängder, i någon form.
Men den nederbörd som eventuellt kommer blir sannolikt i snöform.
Efter en vinter som hittills har präglats av dygnsmedeltemperaturer över nollan, väntar med start på torsdagskvällen stabila minusgrader.
– Det kommer norrifrån och molnen spricker upp, säger meteorolog Moa Hallberg på SMHI.
På fredagen väntas flera minusgrader även mitt på dagen – sannolikt kombinerat med sol.
– Natten mot lördag ser ut att bli allra kallast. Det skulle kunna falla till minus tio eller ytterligare någon grad lägre en bit in från kusen, säger Moa Hallberg.
Fredagen väntas bli ett så kallat nationellt isdygn. Det beyder att ingen station i landet uppmäter en temperatur som går över nollan under ett helt dygn.
Även på lördagen väntas enstaka minusgrader även mitt på dagen. På söndagen blir det åter molnigare, men fortfarande minusgrader.
Stora delar av Skåne har fortfarande meteorologisk höst. Den meteorologiska vintern anländer först efter fem dygn i följd med dygnsmedeltemperatur under noll.
– Möjligtvis kan västra Skåne få meteorologisk vinter under den kommande perioden. Men det är osäkert, säger Moa Hallberg.
Redan från tisdag väntas nämligen temperaturen åter nå över nollstrecket, i alla fall dagtid.
Den meteorologiska våren kan som tidigast komma 15 februari. Kravet är dygnsmedeltemperatur över nollan en vecka i följd.
Förra året var det ett ganska stort område i Götaland som gick direkt från meteorologisk höst till meteorologisk vår den 15 februari.
Gå till toppen