Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

WHO landade i Wuhan – direkt i karantän

Efter många om och men har WHO-experter som ska undersöka coronavirusets ursprung anlänt till Wuhan i Kina. Men än kan de inte sätta full fart – först väntar två veckors karantän.

WHO:s utsända dirigeras av vitklädd personal vid ankomsten till Wuhan på torsdagen.Bild: Ng Han Guan/AP/TT
– Aktuell epidemiprevention och kontrollåtgärder kommer att strikt upprätthållas, säger Zhao Lijian, talesman för Kinas utrikesdepartement, rapporterar nyhetsbyråer från Peking.
Han syftar i första hand på att två personer i det 15 man starka WHO-teamet blev kvar i Singapore eftersom de testat positivt vad gäller antikroppar. De ska nu testas vidare innan de kan fortsätta in i Kina.
Men även för de 13 personer som anlänt i Wuhan, där viruset bakom covid-19 tros ha sitt ursprung, gäller Kinas vanliga rigorösa smittskyddsregler. Det innebär 14 dygns karantän innan de kan ge sig ut i samhället.
Därmed förlängs väntan på eventuella svar, i ett arbete som redan inneburit många och stundtals hätska turer.
Världshälsoorganisationen WHO har länge försökt få fri tillgång till Wuhan i hopp om att hitta svar på coronavirusets ursprung. Till slut kom klartecknet, men bara sedan kinesiska forskare först gjort grundläggande efterforskningar, som det internationella teamet nu ska bygga vidare på. Tanken var också att anlända till Kina tidigt i januari, men efter visumstrul sprack det.
Och Peter Ben Embarek, som leder WHO-gruppen som anlände till Wuhan på torsdagen, tonar ned förväntningarna.
– Jag tror inte att vi kommer att ha några tydliga svar efter den här första resan, men vi är i gång, har han sagt till medier.
En annan gruppmedlem, den nederländske virologen Marion Koopmans, har sagt att en avgörande fråga är hur viruset tog steget över till människor – var det direkt från de fladdermöss som är misstänkta i sammanhanget, eller gick det via något annat djur?
– I det här läget tycker jag att vi behöver ha ett fortsatt öppet sinne, har hon sagt till medier.
Gå till toppen