Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Tillfälligt minskade leveranser av Pfizers vaccin till Skåne

Läkemedelsbolaget Pfizer drar ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19.

För Sveriges och Skånes del innebär det ett minskat antal doser framöver.

– Vi har en noggrann vaccinplanering för att kunna säkra vaccinationerna, säger Region Skånes vaccinationssamordnare Maria Landgren.

Maria Landgren, vaccinationssamordnare, Region Skåne

Bild: Karin Zillén

Annons

Hela Europa drabbas när Pfizer tillfälligt minskar leveranserna av vaccinet mot covid-19 då företaget ställer om till en högre produktionstakt.

Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren, (S) bekräftade för HD och Sydsvenskan under fredagen att även Sverige kommer att få femton procent färre doser med start nästa vecka och under fyra veckor.

”Den totala volymen kvartal ett är samma. Orsaken är att Pfizer skall öka kapaciteten från 1.3 till 2 miljarder doser per år och i den processen måste man tillfälligt sänka kapaciteten”, skriver hon i ett sms.

Minskningen på femton procent borde innebära cirka 12 000 färre doser för hela landet per vecka, enligt Sofia Brändström.

Annons

”Viktigt att understryka är ju att totalen för kvartal ett är densamma. Givetvis mycket angeläget för regeringen att leveranserna fungerar från tillverkaren och att man skalar upp produktionen såsom planerat”, uppger Brändström.

Annons

Pfizers besked om en tillfälligt sänkt produktionstakt i vaccintillverkningen ledde till starka reaktioner runtom i Europa. Sverige var ett av sex länder som senare på fredagen skickade in en skrivelse till EU-kommissionen där man uttryckte ”allvarlig oro” över leveransförseningarna.

De många utspelen verkar också ha fått effekt då Pfizer skickade ut ett pressmeddelande sent under kvällen där man meddelade att leveranstakten av vaccindoserna kommer att nå upp till de tidigare utlovade nivåerna redan 25 januari. Det skulle innebära ett betydligt kortare hack i kurvan för vaccinleveranserna än vad som först verkade vara fallet.

Vecka 3 var det beräknade antalet doser som Skåne skulle få 10 725, det skulle stiga till 13 700 i vecka fyra, enligt Folkhälsomyndigheten.

Region Skånes vaccinationssamordnare Maria Landgren kunde på fredagseftermiddagen inte ställa upp på en intervju.

”Vi vet ännu inte vad effekterna av Pfizers besked innebär för våra leveranser. Här måste vi invänta tydliga besked från Folkhälsomyndigheten. Men vi har en noggrann vaccinplanering för att kunna säkra vaccinationerna”, skriver Landgren i ett mejl.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till ett uttalande som de publicerat på sin sajt. De skriver att det rör sig om ungefär 25 procent färre vaccindoser den första veckan men att regionerna inte rekommenderas att ”spara på några doser” utan fortsätta vaccinera.

Annons

Annons

”Det är självklart ett beklagligt besked att antalet vaccindoser till Sverige kommer att minska under en period. Det innebär att färre personer i de prioriterade grupperna än vi hade räknat med kommer att kunna vaccineras under den närmaste tiden”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till FHM:s sajt.

Bild: Ronald Zak

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy