Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Järvsö – en modern klassiker

Det är ett konststycke att vara klassisk och modern på samma gång. Men Järvsö lyckas. Byn har lockat skidturister sedan 1930-talet, och det är hälsingegårdarna, mathantverket, bredden i vinteraktiviteterna och den genuina bykänslan som drar folk.

Järvsösystemet består av 20 nedfarter, åtta liftar och fem rullband. Backarna är relativt lättåkta, de flesta är blå.Bild: ANDREAS VALSBERG
Tiden kunde ha stannat 1949. Eller 1988. Jag möter par iklädda urblekta Fjällrävenanoraker och snölås, sådana där damasker som gör att snön inte letar sig in i pjäxorna eller under skidbyxorna. I handen bär de längdskidor som slutade tillverkas för flera decennier sedan. De samtalar med folk som tar sig fram på sparkar i den knarrande snön. I fönstren lyser Järvsöbågen, som är en designsuccé och adventsstake i ett och samma trähantverk. Träden och buskarna i trädgårdarna glittrar av ljus. Har jag återvänt till min egen barndom? Eller rentav till mammas koltålder? Sedan vänder jag på huvudet och noterar skidfamiljen i färgglada skaljackor med twintipskidor och snowboards i släptåg.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen