Annons

Annons

krönikaSkåne

Marcus Ekdahl
Resultatet av fyra år av lögner

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Donald Trump tar snart farväl av presidentämbetet, men han lär av allt att döma ha en fortsatt stor påverkan på USA.

Bild: Alex Brandon

Annons

På onsdag ska installationen av Joe Biden som USA:s 46:e president genomföras. Det sker mot fonden av de ofattbara scener som utspelade sig den 6 januari när en ilsken mobb stormade den lagstiftande församlingen i världens största demokrati. Fem personer miste livet, däribland en polis. Kongressledamöterna – USA:s folkvalda – fick sätta på sig gasmasker och fly i Kapitoliums underjordiska system.

Nu ställs Donald Trump inför riksrätt, anklagad för uppvigling till upplopp efter att ha hetsat sina anhängare att tåga mot Kapitolium. Det innebär att han blir den förste USA-presidenten att ställas inför riksrätt två gånger. Ett mindre smickrande rekord.

Stormningen och attacken chockade världen men var på många sätt en logisk följd av ett presidentskap som använt lögnen som sitt främsta politiska redskap. Över 30 000 falska påståenden och lögner under fyra år har det blivit enligt Washington Posts faktagranskare. Den största lögnen – att valet var riggat – var det som fick tusentals demonstranter att samlas i Washington den där dagen. Utan att ha presenterat några konkreta bevis har Trump och hans anhängare allt sedan valet fortsatt att trumma in detta budskap.

Annons

Annons

Konspirationsteorier, vetenskapsförakt och faktaresistens är den mylla som populismen och extremismen frodas i. Postsanning är prefascism och Trump har varit postsanningens president skrev historikern Timothy Snyder i New York Times.

Han pekar på den lokala nyhetsförmedlingens tillbakagång som en bidragande orsak till att Trumps taktik varit framgångsrik. Att få tillgång till sann och relevant fakta för att bilda sig en egen uppfattning är avgörande för en demokrati. Men sanningen har särskilt svårt att hävda sig när det inte finns särskilt mycket av den att tillgå.

Snyders motgift är att se till att sanning återfår ett egenvärde. Men den extrema polariseringen i USA avspeglas tyvärr också i landets medier. Det har varit smärtsamt att se hur många av de största nyhetsredaktionerna kastat objektiviteten överbord. Vissa har mer eller mindre öppet stött Biden medan det finns ännu tydligare exempel på nyhetsmedier som lyft fram och stöttat Trump.

Konsekvenserna ser vi nu. En förgiftad samhällsdebatt där allt eller inget kan vara sant eller falskt.

Dessa tendenser ser vi även i Europa och Sverige.

Annons

Därför är det viktigare än någonsin att slå vakt om den oberoende och den opartiska nyhetsjournalistiken. Det är en avgörande uppgift för mig och alla medarbetare på Helsingborgs Dagblad och något som genomsyrar vårt arbete. Så också på onsdag när vi på olika sätt kommer att bevaka presidentinstallationen. På så sätt bidrar vi till ett offentligt samtal där det går att skilja tydligt på nyhet och åsikt och på sanning och lögn.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy