Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Pernilla Ström

opinionLedare

Pernilla Ström
Kommunförbud för kvinnofrid leder för långt.

Detta är en ledare.Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Anmälningarna om våld i nära relationer har ökat under pandemin. På bilden installation i protest mot kvinnovåld i Bryssel 2019.

Bild: Francisco Seco

Annons

Det hör knappast till vanligheterna att en enig kommunstyrelse fattar beslut om att vända sig till regeringen för att få lagstiftningen ändrad. Men det var vad som skedde i Lund i veckan när politikerna bestämde sig för att man vill kunna porta män som gjort sig skyldiga till våld mot en partner i nära relationer. En gärningsman som dömts för grov kvinnofridskränkning skulle därmed inte få lov att vistas i samma kommun som den som varit utsatt för brottet.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) räcker det inte med den lag som redan finns om besöks- och kontaktförbud. När förövaren struntar i reglerna blir det ändå kommunen som får ta hand om problemen med att ordna skyddat boendet och säkra barns skolgång. Straffen för brotten borde, menar han, därför skärpas och användningen av elektronisk fotboja öka.

Annons

Annons

Förslagen är en del i ett större paket av insatser för att stävja våld i nära relationer. Sedan socialtjänstlagen skärptes 2007 har kommunerna fått ett ökat ansvar. Lunds kommun hör här till de mer ambitiösa i landet, visar en jämförelse av såväl stora som små insatser som SKR - Sveriges Kommuner och Regioner - administrerar.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, utgjorde våld i nära relationer nästan en femtedel - eller 10 500 - av alla anmälda misshandelsbrott under 2019. 8 820 kvinnor över 18 år i parrelationer hade utsatts, vilket svarade för 31 procent av alla sådana misshandelsfall. Till det kom 6 150 anmälningar som gällde kvinnor som utsatts för misshandel av närstående genom släktskap eller familj.

Anmälningarna om våld i nära relationer har ökat under pandemin. När fler trängs på samma yta utan den andhämtningspaus undan en våldsbenägen partner som timmarna på arbetsplatsen eller fritidsaktiviteten innebär ökar risken. I fjol anmäldes 217 brott i Lund - en uppgång från 152 anmälningar under 2018 - och registrerades 17 brott mot kontaktförbudet. Socialtjänsten i Lund har också noterat en brant ökning i antalet orosanmälningar om våld i hemmet. Samtidigt kan mörkertalet vara stort då utsatta kvinnor kan ha svårt att slå larm när gärningsmannen är hemma. Det är direkt hjärtskärande att se ”lämna sidan snabbt!”-knapparna på Lunds kriscentrum mellersta Skånes respektive Polisens hemsidor.

Annons

Annons

Det är lätt att känna sympati för de kvinnor – och även några män - som utsatts för våld av den person som ska ha stått dem närmast i livet, en tidigare älskad partner och kanske förälder till gemensamma barn. Att straffen kan behöva skärpas och fotboja bli vanligare för att övervaka att kontaktförbud inte bryts kan möjligen vara rimligt. Men ett kommunalt vistelseförbud är ändå en alltför långtgående inskränkning i även en missdådares rörelsefrihet. Här kan det handla om att tvingas byta såväl jobb som bostad liksom försvåra för ett barn - där så bedöms önskvärt - att få upprätthålla kontakt med en förälder. Den som bryter mot kontaktförbudet drar sig nog heller inte för att överträda kommungränsen. Lunds insatser är hedervärda. Men kommunalt besöksförbud är att ta det hela ett steg för långt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy