Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Skånes offerkofta skaver. Börja samarbeta istället.

En av de vita bussarna vid invigningen av ett minnesmonument i Ramlösa brunnspark.Bild: BJÖRN LINDGREN / TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
I Malmö och Landskrona slog nyheten ner som en mindre bomb under onsdagen. Det planerade Förintelsemuseet förläggs till Stockholm, meddelade regeringen i ett inlägg på DN Debatt.
Minnet av Förintelsen finns inte minst ”i Landskrona där många av de 7 000 danska judarna som flydde över Öresund i oktober 1943 togs emot, och i Malmö, som blev 'hoppets hamn' för de överlevande som kom med de vita bussarna”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Uppenbarligen räckte inte det för att förlägga museet till någon av de skånska orterna. Nu hamnar det istället i ett redan befintligt museum i den redan mycket museumstäta huvudstaden.
Besvikelsen är påtaglig i Malmö och Landskrona. ”Jag tycker att regeringen missar en chans att ta vara på de historiska platserna i Malmö, men också en chans att sprida de statliga institutionerna över landet”, säger Malmös ledande kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i en kommentar.
”Det är bra att Sverige får detta viktiga kunskapscentrum. Men det är oroande att inget som är viktigt kan förläggas utanför Stockholm”, meddelade Landskronas starke man Torkild Strandberg (L) när beslutet blivit känt.
Det ligger mycket i detta. Men tyvärr är förlusten delvis självförvållad. För Skåne är bra på bypolitik. Den uppslitande debatten när sjukhuset i Malmö skulle slås samman med lasarettet i Lund är ett bra exempel på när splittring i regionen lägger krokben för gemensamma projekt. Inte minst vården har i decennier varit ett lokalpolitiskt slagfält där orter som Ystad, Simrishamn, Hässleholm, Ängelholm och Helsingborg har bekrigat varandra för att allt skulle kunna förbli som det alltid varit och som in i det sista sinkat nödvändiga omorganisationer och sammanslagningar.
I morgon, torsdag, kommer den gemensamma dansk- svenska utredningen med sitt utlåtande rörande den tänkta förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör. Även här har Skåne bäddat för splittring eftersom det finns ytterligare två förslag på en ny fast förbindelse; Landskronas Europaspår och Malmömetron.
Förintelsemuseets placering är inte första gången centralmakten i huvudstaden snuvar skåningarna. En bro över Öresund föreslogs redan 1962, men blev till rikspolitik som fördröjde byggstarten med 33 år till 1995.
Mer i tiden närliggande exempel är omlokaliseringen 2017 av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, efter brexit. När Sverige tidigt sållades bort ur budgivningen avstod regeringen från att tillsammans med Danmark stötta en gemensam satsning på placering i Öresundsregionen och budet gick till Nederländerna. Förlusten beskrevs av SVT som "ett beskt piller". För Stockholm.
Så sent som under måndagen påpekade Sara Åhlén Björk, chefekonom på Sydsvenska industri- och handelskammaren, i en intervju med Sydsvenskan att Skåne i decennier missgynnats systematiskt av staten i stora satsningar på infrastruktur som vägar och järnvägar.
Den stora lärdomen att dra är emellertid inte att Stockholmsnormen ideligen kör över Skåne. Nu gäller det att dra av den skavande och destruktiva offerkoftan och se vad vi här i regionen kan göra tillsammans. Ett starkt, genomtänkt Skånegemensamt förslag på Förintelsemuseum – rent av kanske i samarbete med Köpenhamn och dess judiska museum – hade kunnat bilda en tyngre motvikt än vad de inbördes konkurrerande förslagen från Malmö, Landskrona eller Helsingborg tydligen förmått.
Det tåget har givetvis redan gått, men budskapet är klart och tydligt.
Skåne behöver samarbeta mycket mer för att kunna hävda sina – gemensamma – intressen gentemot Stockholm.
Gå till toppen