Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Regeringen förstår inte företagens villkor.”

Efter snart ett år av kris behöver företag som kämpar för att överleva hjälp här och nu – inte om några månader. Det skriver kommunstyrelseordförandena i Lund, Landskrona och Kristianstad, Philip Sandberg (L), Torkild Strandberg (L) och Pierre Månsson (L).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att som Magdalena Andersson (S) uppmana de företagare som väntar på stöden att hålla ut och som Per Bolund (MP) föreslå banklån eller pengar från skattekontot, för att övervintra, duger inte, skriver artikelförfattarna.

Bild: Henrik Montgomery /TT

Annons

Vi har dagligen kontakt med lokala företagare som på grund av coronapandemin kämpar för sin överlevnad. En del har redan dukat under. Otaliga hotell, restauranger, kaféer, butiker och företag inom event- och aktivitetsbranschen befinner sig i djup kris.

Regeringen har infört en rad stöd och åtgärder. Men för att stöd ska vara effektiva måste de fungera i praktiken, så är det alltför sällan idag.

Att som finansminister Magdalena Andersson (S) uppmana de företagare som väntar på stöden att hålla ut och som biträdande finansminister Per Bolund (MP) föreslå banklån eller pengar från skattekontot, för att övervintra, duger inte.

För vissa stöd är väntetiderna oacceptabelt långa, längre än under krisens första fas i våras. Det gäller bland annat stödet för korttidspermitteringar. I våras kunde företag få stöd inom någon vecka efter ansökan. Nu måste vart tredje företag vänta i mer än en månad, ibland i flera månader.

Annons

Annons

Krögare berättar att omställningsstöd som de sökt i maj utbetalades först i november. Andra berättar att de inte ens kan söka omställningsstöd, eftersom Tillväxtverket öppnar för ansökan först i februari 2021. Det senaste omställningsstödet dessa företag fick var i augusti.

Efter snart ett år av kris behöver företag som kämpar för att överleva hjälp här och nu – inte om några månader. Självfallet behövs kontroller. Men jakten på fuskare måste ske parallellt med att seriösa och i grunden livskraftiga företag räddas.

Att regeringen i detta läge beslutat om skärpta restriktioner och alkoholförbud på krogen efter klockan 20, med bara några dagars framförhållning visar att den inte förstår företagens villkor. Många företagare sitter fast med scheman för personalen på minst 14 dagar framåt och är skyldiga att betala ut lön, trots att öppettider och förutsättningar förändras över en natt. De saknar helt enkelt möjlighet att anpassa sin verksamhet med så kort varsel.

Regeringen beslutade förra våren om ett tillfälligt statligt hyresstöd till lokalhyresgäster, där staten matchade fastighetsägarens hyressänkningar med som mest 25 procent av hyran. Fastighetsbranschen medfinansierade stöd på över två miljarder kronor. Under sommaren övergick hyresstödet till att bli en del av omställningsstödet. Med facit i hand står det klart att omställningsstödet inte fått det genomslag både regeringen och många företagare hade väntat sig. Företagare tycker att det är svårt att förstå och krångligt att söka.

Annons

Nu återinför regeringen hyresstödet för januari–mars 2021. Det är bra, men avgörande är att ansökningsförfarandet är enkelt och handläggningen snabb. Vi ser redan uppenbara brister. Stödet är beroende av fastighetsägarnas goda vilja, eftersom de måste gå med på hyressänkningen som staten sedan kompenserar med 50 procent. Det är inte rimligt att ett statligt stöd är avhängigt hyresvärdarna. Processen riskerar också att bli omständligt byråkratisk.

Annons

Vi ser hur människor tvingas ut på en arbetsmarknad som är tuffare än på flera decennier. Många ungdomar, vars första arbete ofta är inom de hårdast drabbade branscherna, besöks- och servicenäringen, går miste om att få in en fot på arbetsmarknaden. Det är en redan utsatt grupp som under pandemin tvingats till distansundervisning i gymnasiet, inställt studentfirande och ökande psykisk ohälsa. Att då också riskera att bli utestängd från arbetsmarknaden kan försätta en hel generation i utanförskap.

I Sverige skapas fyra av fem arbetstillfällen i små och medelstora företag. I Skåne driver dessa företag jobbtillväxten.

Företagare skapar möjligheter för många andra att kunna få jobb och bli anställda. Och det är företagen som gör det möjligt för kommuner, regioner och staten att få ökade skatteintäkter.

Målet för dagens politik bör vara att så många företag som möjligt ska kunna överleva en unikt allvarlig global kris. Därför krävs nu snabba, uthålliga och effektiva krisåtgärder som matchar företagarnas hårda verklighet.

Ska en fungerande servicesektor finnas kvar när det är dags att återstarta samhället måste regeringens insatser förbättras radikalt.

Philip Sandberg (L)
 är kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Torkild Strandberg (L) är kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Pierre Månsson (L) är kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad
.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan