Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen vill inte ge Astra Zeneca skulden

Regeringen vill inte sätta ner foten om Astra Zeneca kan ha brutit mot avtalet med EU i och med de försenade vaccinleveranserna. Eller om skulden ligger på annat håll. Socialminister Lena Hallengren (S) talar om olyckliga omständigheter.

Socialminister Lena Hallengren anser att vaccinproblemen är EU:s ansvar. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
– Det är inte min bild att de (läkemedelsbolaget) har skickat det någon annanstans, eller att de har bestämt sig själva för att de inte vill följa avtalet. Den information jag har är att de har problem med sin produktionsanläggning i Belgien, som gör att de inte får ut de leveranser som de har lovat, säger Hallengren till TT i samband med en pressträff.
Astra Zeneca har meddelat att företaget inte kommer att kunna leverera utlovat antal doser vaccin till EU under första kvartalet i år. EU ser nu ut att få 60 procent färre vaccindoser.
Enligt regeringen är problemet EU:s ansvar, i första hand.
– Jag tycker att det är viktigt att det är EU-kommissionen som både för dialogen och eventuellt vidare förhandlar hur man ska hantera frågan, säger Lena Hallengren.
TT: Hur påverkar de minskade leveranserna den svenska vaccinationsplanen?
– Vi har inte ens ett godkännande än, även om vi väntar oss det under dagen (fredagen), så jag tror att vi får avvakta vilka eventuella leveranser vi får innan jag kan svara på det, säger Hallengren.
Hon tillägger att avtalet med Astra Zeneca är ett av fem vaccinavtal som Sverige tecknat.
– Om vaccinen blir godkända, när de blir godkända, hur mycket leveranser vi får och när, är inte så stabilt utan det levereras ”just in time”. Det skapar både ryckighet och osäkerhet och det delar vi med övriga EU.
Hon säger att EU-länderna försöker hantera frustrationen om leveranserna gemensamt. Det kan vara så att förseningar kan hanteras genom att öka inköpen av andra vaccin eller att det först godkända vaccinet, det från Pfizer/Biontech, kan öka produktionstakten. Men det går inte att veta för dagen.
– Men vi har inte lagt alla ägg i samma korg. Jag har hört Ulf Kristersson säga att vi inte ska det och jag förstår inte riktigt vad han menar med det. Hade vi tecknat ett bilateralt avtal med Astra Zeneca, till exempel, då hade vi satsat allt på en häst. Men vi har ju tecknat flera avtal, tillsammans med andra, säger Hallengren.
Gå till toppen