Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Systembolagets system är fel.”

Alkohol är orsak till en mängd olika skador. För mig som vårdpolitiker är det uppenbart att alkoholförsäljningen behöver vara reglerad. Och därför måste Systembolaget fungera, skriver Annette Linander, Centerpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Köandet visar att något inte riktigt fungerar som det ska när det gäller Systembolaget, skriver Annette Linander.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

För mig, som regionstyrelsens förste vice ordförande, är det av största vikt att människor i Skåne kan undvika all form av trängsel under pandemin. Det gäller även vid besök på Systembolaget.

Systembolagets lösning på trängselproblemet är att se till att bara ett visst antal kunder får komma in i butikerna. Det är bra, men ännu bättre hade varit om kunderna inte alls hade behövt gå in i dem.

Under pandemin har köerna till Systembolagets i butiker Skåne periodvis ringlat långa, inte minst inför jul och nyår. Själv skulle jag precis som många andra köpa julöl, glögg och en flaska mousserande till helgerna. Gick in på Systembolagets hemsida och valde den butik som ligger nära min bostad. Tänkte: det här är bra. Om butiken plockar ihop varorna – så som så många livsmedelsaffärer erbjuder sina kunder – behöver folk inte trängas vid hyllorna.

Annons

Problemet var att min beställning var alltför vanlig. Det jag var på jakt efter fanns i butiken och gick därför inte att beställa. På sin hemsida meddelar Systembolaget: ”I listan nedan visas enbart drycker som kan beställas till butiken. Än så länge går det inte att beställa drycker som redan finns i butikens sortiment.” Det antyder att en förändring är på gång, något som är bra. Men när det nu har gått ett år sedan pandemin bröt ut, bör även ett statligt monopol ha kommit längre.

Annons

Köandet visar att något inte riktigt fungerar som det ska när det gäller Systembolaget. Det bör tas på allvar, inte minst av alla som tror på modellen med ett Systembolag.

Alkohol är orsak till en mängd olika skador. För mig som vårdpolitiker är det uppenbart att alkoholförsäljningen behöver vara reglerad. Och därför måste Systembolaget fungera.

Idag är Systembolagets system fel. Systembolaget behöver tänka nytt och uppdatera sitt arbetssätt, ta lärdom av hur de flesta livsmedelsbutiker arbetar. Där är det naturligt att personalen hjälper kunderna att plocka ihop en kasse efter beställning, för att minska tiden i butiken. Vissa butiker erbjuder även kunderna att hämta matkassarna i anslutning till butiken, så att kunderna slipper att gå in.

Annons

En del kanske påpekar att Systembolaget erbjuder hemleverans från sitt centrala lager, men det kräver att kunden har framförhållning och är beredd att betala extra för frakten med start på 120 kronor. Medan konkurrenterna – företag som säljer via nätet – ofta är snabbare och ibland erbjuder fri frakt.

• Systembolaget bör se mer på hur livsmedelsbutikerna har ställt om under pandemin och erbjuda kunderna fler möjligheter att köpa sina produkter utan att gå runt i butikerna.

• Systembolaget bör ha möjlighet att anställa mer personal som kan hjälpa kunderna att packa varorna i förskott.

• Systembolaget bör ge kunderna möjlighet hämta sina varor utan att gå in i butikerna.

Annons

För några år sedan skrev Systembolaget i sina annonser: ”Monopolet (och Systembolaget) kommer bara att finnas kvar så länge en majoritet av svenskarna vill det. Därför kommer vi på Systembolaget att göra allt vi kan för att du som besöker oss ska bli nöjdare och nöjdare.” Nu under pandemin borde sista meningen ändras till ”Därför kommer vi på Systembolaget att göra allt vi kan för att du som inte vill besöka oss men ändå vill ta ett glas vin på fredagskvällen ska bli nöjdare och nöjdare.”

Annette Linander (C), regionstyrelsens förste vice ordförande i Skåne.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy