Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark ska stötta gröna bolag med startkapital

Statliga Vækstfonden i Danmark ska investera motsvarande 68 miljoner kronor för att stötta nya teknikbolag som utvecklar lösningar som bekämpar klimatförändringarna. Även skånska bolag har möjlighet att söka sig till programmet, som ska drivas av det internationella riskkapitalbolaget Antler.

Skiss över de nio konstgjorda öar som är tänkta att skapas längs kuststräckan sydväst om Köpenhamn. Den första ön ska vara en "greentech island" där gröna energibolag och miljöteknikföretag ska kunna växa sig stora. (Skissen gjord av Urban Power ApS för Hvidovre kommun.)
Danmark har de senaste åren presenterat flera satsningar som både ska skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle och samtidigt ge landets näringsliv en grönare profil för att bättra på exporten – som under en period minskat inom bland annat miljöteknik.
Öppen tillgång till data om danskarnas användning av el, vatten och värme samt ökad digitalisering och frizoner där ny teknik kan testas finns bland de förslag som tidigare lagts fram från regeringshåll.
Det mest spektakulära greppet som presenteras hittills är en satsning på att bygga nio konstgjorda öar längs kuststräckan sydväst om Köpenhamn. Området väntas ge plats för nära 400 företag med sammanlagt 12.000 medarbetare när allt står klart år 2040.
För att omsätta visionerna till verklighet krävs dock bolag som driver teknikutvecklingen inom miljö- och klimatområdet. Därför går nu statliga Vækstfonden in med motsvarande 68 svenska miljoner kronor i det internationella riskkapitalbolaget Antler, som samtidigt öppnar kontor i Köpenhamn.
Antler brukar även beskrivas som en "startup-fabrik", eftersom de vanligtvis går in i bolag redan i samband med grundandet och hjälper entreprenörerna att utveckla sin affärsidé och hitta en medgrundare om det saknas.
Totalt räknar Antler med att stötta 70-100 entreprenörer årligen inom ramen för den danska satsningen. Skånska bolag med inriktning på grön teknik kan också söka till programmet. Pengarna från Vækstfonden är nämligen inte reserverade för enbart danska entreprenörer.
– Tanken är att positionera Köpenhamn och Danmark som centrum för grön teknik. Målet är att attrahera internationella entreprenörer och internationellt kapital med fokus på hållbarhet och grön teknik, säger Livia Moore, marknadsansvarig för Antlers verksamhet i Norden.
Riskkapitalbolaget har sedan tidigare kontor i Stockholm och Oslo samt på ytterligare tolv platser i världen.
– Om skånska bolag har gröna idéer ska de absolut söka sig till Köpenhamn, men det är också fritt fram att söka sig till Antler inom andra områden. Vi har till exempel verksamhet i Singapore där vi kan hjälpa till med visum, säger Livia Moore.
Läs också Dansk storsatsning på gröna företag ska öka exporten
Läs också Nytt företagsområde byggs på konstgjorda öar
Gå till toppen