Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försiktig ljusning – nu minskar covidpatienterna även på iva

Antalet intensivvårdade patienter med covid har minskat i Skåne. Nu ligger 48 patienter på iva, sjutton färre än för två veckor sedan. Det visar måndagens lägesrapport från Region Skåne.

Bild: Hussein El-alawi
Medan belastningen i flera veckor har minskat på de skånska sjukhusens vårdavdelningar har covidpatienterna på iva länge varit oförändrat många och trycket på intensivvården oförändrat högt.
Det beror dels på eftersläpning i vårdprocessen: först efter flera dagar på en vårdavdelning hamnar de värst drabbade covidpatienterna på iva.
Men för den som väl har blivit föremål för intensivvård blir vårdtiden där ofta mycket lång.
Flera patienter är dessutom så medtagna att de behöver fortsatt intensivvård trots att de inte längre har covid. Det har tidningen berättat om tidigare.
Som mest vårdades 65 patienter med covid på iva i Skåne, den 15 januari.
Sedan dess har siffran sjunkit, men ostadigt och med bara någon enstaka patient i taget.
Måndagens 48 iva-vårdade covidpatienter innebär dock en påtaglig förbättring: sju färre än i fredags och den lägsta siffran sedan före jul.
Totalt vårdades på måndagsmorgonen 317 patienter med covid på sjukhus i Skåne (vårdavdelning plus iva). Det var 29 färre än i fredags om än något fler än de siffror som rapporterades in i helgen. Även under förra helgen gjorde kurvan en liten svacka över lördag-söndag.
Men fortfarande är patienterna många. Innan pandemins andra våg tog fart i Skåne i slutet av oktober räknades covidpatienterna på skånska sjukhus i ensiffriga tal.
Under det senaste dygnet registrerades 336 nya skånska fall av covid. Mätt över sju dagar ligger det dagliga genomsnittet på 581, en kurva som efter en tids nedgång har legat ganska stabil de senaste dagarna.
Gå till toppen