Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Generaler stal hoppet i Myanmar.

Demonstration mot kuppen i Myanmar.Bild: Sakchai Lalit
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Utvecklingen i Myanmar såg så lovande ut. Reformerna 2011 satte punkt för femtio års militärstyre och gav den tidigare fängslade fredspristagaren Aung San Suu Kyi en politiskt ledande roll.
Visst kom en del av förhoppningarna sedan på skam när hon inte stod upp mot militärens förföljelse av minoritetsgruppen rohingyer. Men fram till på måndagsmorgonen såg landet åtminstone ut att fortsätta i demokratisk riktning. Nu är framtidsutsikterna mer osäkra.
Militären har gripit makten och fängslat Aung San Suu Kyi liksom andra ledande medlemmar av hennes parti och regering. Samtidigt har tv-sändningar, telefontrafik och internetanslutningar stängts. Mönstret går igen från andra statskupper – även om generalerna påstår sig handla i demokratins namn. De hävdar att valet i november inte gick rätt till och lovar att utlysa ett nytt inom ett år.
Klart är att befolkningen i konflikthärjade delar av landet hade svårt att rösta. Men demokratin kan i vilket fall aldrig försvaras med diktaturens medel. Som utrikesminister Ann Linde (S) påpekar i ett fördömande av kuppen måste lagliga mekanismer räta ut frågetecken kring val.
Generalerna har av allt att döma känt sig hotade av att Aung San Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet, NLD, fick 83 procent av rösterna. Fängslandet av NLD-topparna skedde bara timmar innan det nyvalda parlamentet skulle sammanträda för första gången.
Militären har för övrigt en fjärdedel av parlamentsplatserna, enligt författningen. Det inflytandet kan vara en delförklaring till Aung San Suu Kyis erbarmliga hantering av rohingyernas situation. Förföljelsen av minoriteter lär hur som helst knappast minska när generalerna nu har roffat åt sig all makt. Och dessvärre talar väl mest deras eventuella tjuvheder för att de lämnar tillbaka vad de stulit om ett år.
Gå till toppen