Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staden köper nedlagd fabrik för 27 miljoner kronor

Helsingborgs stad köper en nedlagd glasfiberfabrik på västra Berga.
– Fastigheten ligger väldigt bra i det område av västra Berga som vi vill utveckla mot mer blandad bebyggelse, säger utvecklingsdirektören Mikael Kiopwski.

Fabriksfastigheten gränsar till polishuset och Norvallas IP. Bild från Google Satellit.Bild: Google satellit
Det är glasfibertillverkaren Preiss-Daimler FibreGlass gamla fabrik på Rundgången som staden vill köpa. Det var i juni förra året som företagets ägare meddelade att fabriken skulle läggas ner och att de 49 anställda skulle bli av med jobbet.
Nu håller fabriken på att avvecklas. Helsingborgs stad har gjort flera värderingar av fastigheten och tagit reda så mycket som möjligt om eventuella föroreningar i marken. Priset som staden och Preiss-Daimler har kommit överens om är 27,25 miljoner kronor.
Utslaget på 17 445 kvadratmeter mark ger det ett kvadratmeterpris på 1 562 kronor.
– Vi bedömer både värdet på fastigheten och den utveckling som kan ske och tycker att det är ett rimligt pris, säger Mikael Kipowski.
Fabriken med kringbyggnader är 16 000 kvadratmeter stor. När Preiss-Daimler flyttar ut i april finns några mindre hyresgäster kvar, bland annat en bridgeklubb.
– Avsikten är att kortsiktigt hyra ut resterande delar till dess att ny detaljplan möjliggör en utveckling av fastigheten och området. Vårt uthyrningsperspektiv är fem-tio år, säger Mikael Kipowski.
Att riva byggnaderna beräknas kosta fyra miljoner kronor plus 450 000 kronor i sanering.
På lång sikt är stadens plan att få in mer bostäder i området, som ligger nära Norrvallas idrottsplats och polishuset.
– När vi köper en exploateringsfastighet har vi ett tidsperspektiv på fem-femton år för att genomföra en omvandling, säger säger Mikael Kipowski.
Gå till toppen