Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittspridningen minskar – fortsatt färre med covid på sjukhus i Skåne

Både smittspridningen och antalet patienter på sjukhus fortsätter att minska, visar tisdagens lägesbild från Region Skåne. De nya covidfallen var i förra veckan nere på samma nivå som i början av november.

I förra veckan registrerades 4 108 nya fall av covid i Skåne. Inte sedan första veckan i november har smittspridningen legat på den nivån. För tre veckor sedan noterades över tiotusen nya fall på en vecka.
Även om en del av den senaste tidens nedgång beror på att färre testar sig har andelen positiva provsvar minskat påtagligt. Drygt femton procent av dem som självtestade sig i förra veckan hade covid, en andel som för några veckor sedan var uppe i nästan 37 procent.
– Smittspridningen i Skåne fortsätter att bromsa in och det gäller alla åldersgrupper. Speciellt glädjande är att antalet fall bland de äldsta minskar. Både på särskilda boenden och bland äldre som bor hemma, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.
På Skånes sjukhus fortsätter antalet patienter med covid också att minska, visar tisdagens lägesbild.
På vårdavdelningar (ej iva) vårdas nu 237 patienter, den lägsta siffran sedan den 6 december.
Även om de 48 intensivvårdade covidpatienterna var lika många som dagen före har belastningen på iva minskat under den senaste veckan.
Om den rådande utvecklingen fortsätter kan belastningen på sjukvården minska ytterligare framöver. Det är i första hand de äldre covidsjuka som behöver vård och bland dem minskade antalet nya fall med nästan en tredjedel under förra veckan.
Samtliga siffror ligger dock fortfarande betydligt högre än i oktober när pandemins andra våg drabbade Skåne.
På tisdagen hade 432 nya fall av covid registrerats i Skåne det senaste dygnet, något under de senaste sju dagarnas genomsnitt på 560 fall per dag.
Gå till toppen