Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgs klimatavtal är på plats – men vad betyder det?

Kommun, medborgare, företag och föreningar. Nu ska alla kroka arm för klimatet i Helsingborg. Men det klimatavtal som nu är igång handlar inte om pekpinnar utan om att skapa goda exempel.

Alla helsingborgare kan göra något för miljön. Därför finns det också fyra olika klimatavtal.Bild: Roland Bengtsson
Det började som ett privat initiativ när några engagerade helsingborgare bestämde sig för att alla kan göra skillnad för klimatet och få övriga kommuninvånare att ta ställning. Parallellt hade Kristdemokraterna ett lokalt Parisavtal i sitt valprogram för 2018, som skulle engagera företag och föreningar i kommunen för att minska klimatpåverkan.
Det blev till ett politiskt beslut i juni 2019.
Men först nu har politiken och gräsrötternas vägar korsats på allvar och det blev en väg framåt. I slutet av januari sjösattes det lokala klimatavtalet med fyra inriktningar. Några företag baserade i Helsingborg skrev symboliskt på det lokala klimatavtalet.
Men vad betyder det egentligen konkret?
– Att skriva ett avtal gör ingen skillnad i sig, men det blir en signal som man inom föreningar och företag kan ha med sig i sina beslut. ”Tänk nu på att vi har skrivit på och att vi tar det här på allvar”, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg och ordförande i stadens livskvalitetsberedning
”Det händer saker på transportsidan med ellastbilar och nya drivmedel, men man behöver öka tempot lite”, säger Lars Thunberg (KD).Bild: Sven-Erik Svensson
Det privata initiativet ”Helsingborgarnas klimatavtal” står bakom just det som namnet anger, men också ”Barnens klimatavtal”, som tidningen har berättat om tidigare. Det blir individens väg. Kommunens fokus är däremot riktat mot förenings- och näringslivet.
– Det var uppdraget från kommunfullmäktige. Nu rullar det igång och nu har det börjat på riktigt, säger Lars Thunberg.
Fakta

Klimatavtal

Fyra olika klimatavtal ska nu finnas på plats:

• Företagens klimatavtal

• Föreningarnas klimatavtal

• Barnens klimatavtal

• Helsingborgarnas klimatavtal

Tyvärr är det inte så enkelt att när en företagsrepresentant skriver sitt namn på ett papper blir planeten per automatik grönare.
– Nej, men det är inte bara symbolpolitik. Det finns väldigt mycket förväntningar att staden ska gå före och visa goda exempel. Om företag visar upp saker som andra tar efter och vi [kommunen] ser till att det finns en infrastruktur kan man göra de rätta valen och det kommer att bli ringar på vattnet.
Helsingborgs kommun kan, och ska inte, agera klimatpolis för att se om företag och föreningar uppfyller det man har åtagit sig genom att skriva på klimatavtalet.
– Vi vill vara med och lyfta och skapa förutsättningar för de kloka klimatsmarta valen. Vi vill inte förbjuda utan peka på goda exempel, säger Lars Thunberg.
Runt tretton företag har anmält intresse hittills.
– När det väl har börjat sprida sig tror jag att vi kan komma upp i betydligt fler, men det viktiga är inte hur många som skriver på utan att det sker förändringar i vardagen. Det fanns ett intresse bland företag att gå i armkrok med staden för klimatet, säger Lars Thunberg.
Fakta

Helsingborgs klimat- och energiplan

I december 2018 beslutade kommunfullmäktige om en klimat- och energiplan, inom sex prioriterade områden, som sträcker sig fram till år 2024:

Klimatutsläpp och resursanvändning i balans: Minska utsläppen av växthusgaser och använda samhällets resurser hållbart.

Transporter och resor: Bryta beroendet av fossila bränslen inom transportsektorn och öka andelen hållbara resor och transporter.

Konsumtion: Skapa alternativ till konsumtion av resurskrävande livsmedel, varor och tjänster.

Energi: Använda energi effektivt och klokt, såväl förnybar som återvunnen energi ska utvecklas så långt möjligt.

Finansförvaltning: Främja en hållbar kommunal finansmarknad.

Kolinlagring: Öka lagringen av koldioxid i mark och vegetation.

Gå till toppen